De Stadskoerier

Vrijdag, 10 juli 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Oranjevereniging viert 60-jarig jubileum met historisch getint Euifeest

Oranjevereniging viert 60-jarig jubileum met historisch getint Euifeest
De Euifeest-optocht in 2018.
Foto: Joke Mulder
Redactie: Bas Wilberink

(door Bas Wilberink)

HASSELT - Oranjevereniging Hasselt bestaat dit jaar zestig jaar. Een goede reden om extra breed uit te pakken tijdens het jaarlijkse Euifeest, dat komende zaterdag begint. Om het evenement historische luister bij te zetten, blaast de organisatie nieuw leven in drie onderdelen van ‘vroeger’. Zo keert Miss Euifeest terug, evenals fietswedstrijd Dikke Banden Race en de voor velen bekende zweefmolen van weleer.

Het Euifeest gaat op de eerste zaterdag van start met onder andere een jeugdviswedstrijd langs de Dedemsvaart, stadsontbijt ‘Hasselt ontmoet Hasselt’ in de Nieuwstraat en de Euibattle in de feesttent. Bij Onder de Luifel vindt dan even later het openingsconcert door Hasselts Fanfare plaats. Het feest wordt ’s avonds voortgezet in de tent met feestband Da Vinci.

Op deze eerste dag wordt ook Miss Euifeest verkozen. Daar hebben zich zo’n vijf dames voor aangemeld. “Het gaat dus sowieso door”, vertelt voorzitter Rieneke van der Kolk. “Miss Euifeest mag ons bijvoorbeeld ondersteunen bij de prijsuitreiking van de stratenversiering, de optocht en de loterij. Ook mag ze tijdens de muziekavond bloemen uitreiken aan de artiesten. Verder rijdt ze tijdens de optocht mee in een speciale auto.”

Belevingsroute

De Smaakroute is dit jaar opgesplitst in twee onderdelen, beide op de maandag. “Het eerste deel is een belevingsroute”, vertelt Van der Kolk. “Dit is een fietstocht rond Hasselt waarin de nostalgie van de afgelopen zestig jaar naar voren komt. Op locaties onderweg wordt bijvoorbeeld een diapresentatie gehouden en worden oud-Hollandse spellen gespeeld. Ook zijn er versnaperingen onderweg. Het tweede onderdeel is een Proef Lokaal in de feesttent. Twaalf ondernemers verzorgen daar evenzoveel amuses, die gezamenlijk goed zijn voor een hele maaltijd.”

De terugkerende Dikke Banden Race, een fietswedstrijd in meerdere leeftijdscategorie├źn, vindt een dag later plaats. Op deze dinsdag staan onder andere ook het Euivolleybaltoernooi, een demo van SV Hasselt, een toertocht door de motorclub en een non-alcoholische teenage party voor jeugd van twaalf tot en met achttien jaar op het programma. Famke Louise treedt dan op. Deze avond wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente, Heuireca, Stoeten Geluid, Supr├¬me en de Oranjevereniging.

De woensdag staat onder andere in het teken van het Oogstfeest bij de Veldschuur, een kinderrommelmarkt en fancy fair in de Hazelaar, een ouderenmiddag in de Schakel, een kinderdisco in de tent, een optreden van Irene op het marktplein en Q Music de Party in de feesttent. Op de donderdag vindt het Euidartstoernooi in de feesttent en een bingo in de Schakel plaats. En een dag later is HEK met een expositie aanwezig in de Werkplaats aan de Kaai en kunnen feestliefhebbers zich uitleven tijdens een artiestenavond met Ancora, the Euro’s en Ronnie Ruysdael.

Zweefmolen

En dan moet de drukste dag in de Euifeestweek nog beginnen. Het programma voor zaterdag 31 augustus is bomvol met onder meer een grote braderie in het centrum, de optocht, theater, een uitgebreid kinderplein met klimwand bij het Bolwerk, ‘Sloa ‘m d’r in’ bij de Compagnie, een demo van oude tractoren en ambachten aan de Van Nahuysweg en muziek van Q5 New style, DJ Paul Elstak en Partysquad in de feesttent. Op zondag wordt het Euifeest afgesloten met een gezamenlijke kerktentdienst.

Bijzonder om te noemen is nog dat Roy Kraak de zweefmolen volledig heeft opgeknapt. “Het is dezelfde zweefmolen die altijd in Hasselt heeft gestaan”, vertelt Van der Kolk. “Hoe mooi is het dat die weer terugkomt? Ik heb er zelf ook nog als jeugdige ingezeten. De molen komt niet bij de de kermis te staan, maar op het grasveld bij de tent.”

Optocht

Met het zestigjarig jubileum hoopt de Oranjevereniging op een grote deelname aan de stratenversiering en een extra lange optocht op de laatste zaterdag. Gezien het aantal aanmeldingen gaat dat wel lukken. “Er hebben zich nu al evenveel wagenbouwers aangemeld als vorig jaar”, vertelt de voorzitter met een lach. “Toen waren het er een kleine dertig. Normaal komen de meeste aanmeldingen de laatste week nog binnen.”

Het gehele programma is te vinden op de website van Oranjevereniging Hasselt: www.oranjevereniging-hasselt.nl.