De Stadskoerier

Dinsdag, 11 augustus 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Overijssel zoekt foto’s uit de Tweede Wereldoorlog

Overijssel zoekt foto’s uit de Tweede Wereldoorlog
Foto: Eigen foto
Redactie: Erik-Jan Berends

REGIO - Marcherende soldaten, verwoeste gebouwen, de intocht van de bevrijders. Ieder heeft zijn beeld bij de Tweede Wereldoorlog. Op 15 november begint in Overijssel een zoektocht naar bijzondere foto’s uit de oorlog.

Het resultaat is een digitaal overzicht en een tentoonstelling over de provincie in oorlogstijd. Er zijn ondertussen steeds minder mensen met directe herinneringen aan de oorlog. De indruk van deze periode wordt vooral gevormd door algemeen bekend beeldmateriaal. Bij archieven, historische verenigingen en particulieren liggen ook veel foto’s van de oorlog. Door deze beelden bijeen te brengen ontstaat een beeldverslag van deze bewogen periode in de eigen omgeving.

Onderduikers

Alle foto’s uit de oorlogsperiode in Overijssel komen in aanmerking. Veel mensen bewaarden hun schaarse fotomateriaal voor de komst van de bevrijders, waardoor er relatief weinig foto’s van de bezettingsjaren zijn. Dat kan bijvoorbeeld gaan om zaken als oorlogsschade, onderduikers, voedselschaarste of indrukken van het dagelijks leven. Commissaris van de Koning Andries Heidema geeft op vrijdag 15 november het startsein voor het project in Overijssel in bijzijn van vertegenwoordigers van de historische verenigingen. Het publiek kan vanaf dat moment foto’s met beschrijvingen uploaden via www.overijsselviertvrijheid.nl. In januari mag iedereen een stem uitbrengen op de foto’s die zij het meest aansprekend vinden.

Project

De oproep is onderdeel van het landelijke project ‘De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s’. De vijftig meest aansprekende foto’s per provincie dingen mee naar een plek in het landelijk overzicht van honderd foto’s. Zowel van het provinciale als landelijke overzicht wordt een tentoonstelling gemaakt.