De Stadskoerier

Zaterdag, 8 augustus 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Paul van Gaalen weet te boeien met reis langs en over IJssel

Paul van Gaalen weet te boeien met reis langs en over IJssel
Redactie: Bas Wilberink

ZWARTSLUIS - Vele tientallen bezoekers gingen in Sluuspoort samen met natuurfotograaf Paul van Gaalen op ontdekkingsreis over en langs de IJssel. Die ontdekkingsreis ging van start, net over de grens, in Duitsland. In Isselburg en Anholt. De grens over ging de tocht verder over de Gelderse IJssel langs steden als Doesburg, Zutphen, Deventer, Zwolle en Kampen naar het Ketelmeer.

Leidraad in de lezing van Van Gaalen was zijn boek ‘Beleef de IJssel’. Meer dan tien jaar heeft hij eraan gewerkt. Samen met zijn, in 2013 overleden, echtgenote Ragnhild. “Als neerlandicus schreef zij de teksten van onze boeken en ik maakte de foto’s”, keek Van Gaalen terug.

"Zijn schitterende fotowerk kwam in alle facetten voorbij: landschappen, vogels, bloemen, kastelen, ruïnes, reeën", aldus de organisatie. "Het zijn slechts enkele voorbeelden van de fascinerende reis die in twee uur tijd werd gemaakt. Niet alleen de foto’s spraken tot de verbeelding, de verhalen die Paul van Gaalen erbij vertelde waren minstens zo boeiend. Zeker als het ging over de manier waarop veel van zijn foto’s tot stand komen. Uren en uren lang in een tentje zitten om dat ene, zo gewenste shot te kunnen maken. Hij liet zien welke stellingen en installaties hij allemaal gebruikt, bijvoorbeeld om op grote hoogte foto’s van zwarte spechten te schieten. Zelf sprak hij regelmatig van ‘koekeloeren’ als hij zijn manier van werken beschreef. Het werd de bezoekers in ieder geval meer dan duidelijk hoe het komt dat het jaren duurt voor een boek als ‘Beleef de IJssel’ daadwerkelijk het levenslicht kan zien."

De ‘ooooh’s’ en ‘aaaah’s’ klonken in Sluuspoort vooral bij de vele mooie landschapsfoto’s, waarbij de winterbeelden het hoogst scoorden.