De Stadskoerier

Maandag, 21 september 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Raadscolumn BGZ: 'Een stok in ons wiel'

Raadscolumn BGZ: 'Een stok in ons wiel'
Redactie: Bas Wilberink

We zijn in de rede gevallen, ongevraagd en onverhoeds. Er is iets, dat groter is, dat zomaar inbreekt en overrompelt, een virus dat het hele ABC van ons leven in de war schopt. Dachten we ‘goed bezig’ te zijn, wordt er een stok in ons wiel gestoken. Een probleem... en soms moet je daar dan afstand van nemen om zo dichter bij de oplossing te komen.

Sociaal contact op afstand (social distancing) levert een héel belangrijke bijdrage aan die oplossing. Van balkonbingo, stoepkrijtschilderijen, virtueel vergaderen, contactloze kerkdiensten, gestreamde gym, thuiswerktekeningen tot beluisterde boeken. Van elektronische events, Post, Telefoon, Radio & Krant, tot samen streamen, onderwijs op afstand, contact in the cloud, kerktelefoon, zien via Skype, spotify sporten en digitale diners... Creatieve oplossingen, sommige oud of hernieuwd, voor ‘samen op afstand’.

Het is de eerste BGZ-column na de breuk in de coalitie. Nu als oppositie, wel politiek contact, maar op afstand. Dat geldt ook voor de politieke werkzaamheden. Sommige onderwerpen worden noodgedwongen uitgesteld en, waar het kan en noodzakelijk is, gaan werkzaamheden door; nu alleen letterlijk op afstand. In deze tijd even geen tijd voor politiek gewin. De eerste zorg is dat we samen door deze tijd heen komen en het te boven komen.

Laten we voor nu vertrouwen op de door de overheid genomen maatregelen, een ieder geduldig onderdeel van de oplossing zijn, en letterlijk (op z’n minst voldoende) afstand van elkaar nemen. Wanneer we dat doen, kunnen we straks samen weer de stok uit het wiel halen en een hernieuwde richting op gaan.

Wij wensen u, in welke persoonlijke situatie dan ook, veel sterkte toe. Volg de adviezen van ons ministerie (RIVM) en kijk om naar elkaar, al is het op afstand.

Eelko Felix, Kira Fijn
& Bastiaan Tamminga
Fractie van BGZ

Inspiratie voor deze column komt uit een overdenking van een zeer gewaardeerd oud-collega van éen van ons, dhr. Ds. Bert Koetsier.