De Stadskoerier

Zondag, 5 april 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Raadscolumn CDA: 'Waar wilt u de 5 windmolens in Zwartewaterland?'

Raadscolumn CDA: 'Waar wilt u de 5 windmolens in Zwartewaterland?'
Redactie: Bas Wilberink

Dat er 5 windmolens komen is zeker. Wanneer is ook al besloten: Binnen enkele jaren prijken er minimaal 5 windmolens van 3MW (dat zijn die groten, zoals achter Kampen) ergens in Zwartewaterland. Hoog boven de groene weilanden en historische binnensteden. Daarnaast ook zo’n 100 voetbalvelden (!) aan zonneparken die voor 2030 gerealiseerd moeten zijn. De vraag is niet ‘wanneer’, maar ‘waar’ en ‘hoe’.

De gemeenteraad heeft in juni 2019 besloten dat bovenstaande de inzet is voor 2030. De kaart van Zwartewaterland die destijds bijgevoegd was, liet een mooi overzicht zien van waar die windmolens het beste geplaatst kunnen worden: In Zwartewaterklooster (langs de dijk tussen Zwartsluis en Hasselt), aan de Stouweweg in Zwartsluis of in Genne-Streukel. Mocht dat niet kunnen, dan is er ten noorden van Genemuiden tussen Zwartsluis en Sint Jansklooster ook nog een mooi grasland waar windmolens geplaatst kunnen worden. Een mega-zonnepark past het beste ten oosten van Zwartsluis. Deze kaart is te zien op www.cda.nl/zwartewaterland/.

De komende weken zal de gemeente meer informatie verspreiden over de ambities die de gemeente heeft in onze regio, want dit bovenstaande is naar verwachting niet genoeg. Om in onze eigen energiebehoefte te voorzien komen in de jaren na 2030 er nog meer windmolens en zonneparken bij. Daarnaast moet onze wethouder van Energie (Coster) in april aan de provincie aanbieden wat Zwartewaterland als opwekkingsruimte kan bieden. In eerste instantie tot 2030, maar met een doorkijk tot het jaar 2050. In deze bieding gaat het niet om hoeveel de gemeente beschikbaar wil stellen, maar zal er met andere gemeenten in onze regio onderhandeld moeten worden over de totale opgave die we als regio moeten opwekken. Wat een andere gemeente niet voldoende kán opwekken, moet mogelijk in onze gemeente extra uitgevoerd moeten. En met zoveel groen in onze mooie gemeente, en zo’n enorm energievraagstuk; kunt u wel uitrekenen wat er gaat gebeuren!

Wat rest is de vraag waar en hoe we deze opgave gaan realiseren. Wat vindt u acceptabel? Hoeveel ruimte mag er worden ingeleverd? En wat mag dat de gemeenschap kosten? Wilt u daar over meepraten? Houd dan de kranten in de gaten. De gemeente zal u informeren over de verdere gesprekken die volgen. Ook bent u bij elke politieke partij welkom om uw positieve of negatieve verhaal te doen. Zeker bij het CDA zult u een luisterend oor vinden. Wij blijven zeer kritisch op dit vraagstuk.

Rudi van Zandwijk
Gemeenteraadslid
CDA Zwartewaterland
0642888880
rudi@vanzandwijk.info