De Stadskoerier

Maandag, 21 september 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Raadscolumn ChristenUnie: 'De democratie leeft'

Raadscolumn ChristenUnie: 'De democratie leeft'
Tamme Spoelstra van de ChristenUnie.
Foto: Bas Wilberink
Redactie: Bas Wilberink

"Steeds vaker hoor je mensen zeggen dat de democratie niet goed meer functioneert, en dat we misschien iets nieuws moeten proberen. De democratie werkt te traag. De protesten van de gele hesjes in Parijs, maar ook in ons eigen land, hebben de vraag naar wat de democratie eigenlijk is alleen nog maar versterkt. Moeten we democratie niet begraven?

Vanuit christelijk sociaal perspectief kent de ChristenUnie een grote waarde toe aan het goede samen(leven). Het moet gaan over gerechtigheid en vrede zoeken. De democratie is er niet om de democratie als een doel in zichzelf, maar het is een oude beproefde manier om het goede voor elkaar te zoeken. Het heeft geen zin om de democratie ergens de schuld voor te geven, want de democratie dat zijn we zelf. Het behoort te gaan over gemeenschappelijke zorg voor de samenleving. Dan is er nodig dat er naar elkaar geluisterd wordt en dat we verbindingen met elkaar aan gaan. Nemen we de juiste besluiten, ook lokaal, met het oog op elkaar en de samenleving. De ChristenUnie is van mening dat de samenleving vanuit de christelijke hoop tot bloei komt als we als goede rentmeesters zorgen voor de gebroken schepping als geheel. Het prangende is wel dat mensen terecht bezorgd zijn over hun bestaanszekerheid en toekomst. ‘Heb ik straks werk? Tel ik nog mee? Is er toekomst?’ De democratie kan niet zonder waarden als naastenliefde, respect, verdraagzaamheid en de wil om het goede voor iedereen te zoeken.

De democratie behoort open benaderbaar te zijn. Inwoners, verenigingen en bedrijven verdienen het om lokaal en nationaal gehoord te worden. De mogelijkheden zijn er. Gelukkig weten velen ons in Zwartewaterland te vinden. Over en weer vraagt dat om respect en vertrouwen. De democratie is kwetsbaar als respect en vertrouwen ontbreken.

We leven gelukkig in een democratische rechtstaat. Niet in een heilstaat. We hebben elkaar te zoeken en te vinden. Ook als het tegenzit. Waar het kan, moeten we kansen grijpen om de democratie te verbeteren. Dé ideale democratie bestaat niet, maar omdat ik onze (lokale) democratie koester, durf ik te stellen dat de democratie leeft!"

Tamme Spoelstra
Fractievoorzitter ChristenUnie
Gemeenteraad Zwartewaterland