De Stadskoerier

Maandag, 21 september 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Raadscolumn ChristenUnie: 'Iedereen doet mee'

Raadscolumn ChristenUnie: 'Iedereen doet mee'
Foto: Bianca van den Berg
Redactie: Bas Wilberink

"Velen van u zijn net als ik wellicht op vakantie geweest en hebben landsgrenzen overschreden. Voor een korte tijd even geproefd aan de cultuur van een vreemd land met een misschien onbekende taal. Het lijkt op het eerste gezicht allemaal normaal, maar dat geldt niet voor iedereen. Voor sommige inwoners, die hier als vluchteling wonen, is het onmogelijk om zo maar terug te keren naar hun vertrouwde omgeving. Ze zijn de oorlog en onderdrukking ontvlucht en op zoek gegaan naar veiligheid en hebben bij ons een verblijfstatus gekregen. Ze zijn vaak afkomstig uit een cultuur waar geen sprake is van vrijheid: geen vrijheid om je mening te uiten, geen vrijheid om je godsdienst vorm te geven en geen ruimte voor diversiteit.

Vluchtelingen of statushouders hebben de asielprocedure in Nederland doorlopen en een verblijfsvergunning gekregen. Het kost vaak moeite om de afstand tussen hun vertrouwde cultuur en die van ons land te overbruggen en daarbij moeten statushouders geholpen worden. De ChristenUnie vindt het heel belangrijk dat iedereen mee kan doen. Het leren van de Nederlandse taal en de toepassing ervan moet dan ook aandacht krijgen. Deze belangrijke taak wordt in onze gemeente verzorgd door het Taalpunt en is ondergebracht bij de Bibliotheek Zwartewaterland en het merendeel van deze deelnemers betreft statushouders. Het werk wordt met veel compassie en deskundigheid uitgevoerd door onze taalcoaches.

Naast al het werk van de plaatselijke overheid en Stichting Vluchtelingenwerk zijn er in onze gemeente veel vrijwilligers, die zich belangeloos inzetten voor het welzijn van de statushouders. Vanuit bijvoorbeeld de diaconale werkgroepen worden buddy’s geworven. Zij komen niet alleen aan huis voor een kop koffie, maar ze doen meer. Ze maken de nieuwkomers wegwijs in de buurt en laten ze kennis maken met hun naaste buren. Verder regelen zij zaken als het lidmaatschap van een sportvereniging, zorgen voor volkstuintje en leren bijvoorbeeld hoe je een fiets kunt repareren.

Kent u overigens de activiteit samen de maaltijd delen met vluchtelingen? Het recept is simpel: iedereen neemt een lekker gerecht mee (bij voorkeur geen varkensvlees), waarna elkaars gerechten worden geproefd. De gesprekken vinden in het Nederlands plaats en er is speciale aandacht voor de kinderen. Vanuit eigen ervaring: van harte aanbevolen!

Daarom een woord van waardering voor deze vrijwilligers, ook voor de taalcoaches. Zij dragen op een zeer positieve manier bij aan de veelkleurigheid van onze samenleving en verdienen onze steun en respect!"

Jan de Velde
Raadslid ChristenUnie
Zwartewaterland