De Stadskoerier

Dinsdag, 11 augustus 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Raadscolumn ChristenUnie: 'Verbinding'

Raadscolumn ChristenUnie: 'Verbinding'
Redactie: Bas Wilberink

"In de afgelopen periode zijn onze kunstwerken opgeknapt en/of vernieuwd. Ze liggen er weer prachtig bij. Nu was dat geen overbodige luxe. Regelmatig kreeg ik mailtjes of werd ik aangesproken op de staat van onze bruggen. Een eenmalige actie om de bruggen in Hasselt met een hogedrukspuit af te spuiten, leverde heel wat reacties op. Zelfs de burgemeester stroopte de mouwen op om te laten zien dat het menens was.

Nu deed zich de gelukkige omstandigheid voor dat er weer wat meer geld in de gemeentelijke kas kwam. Bovendien lag Hassailt voor de deur. Resultaat: prachtig geverfde en verlichte bruggen, een nieuw Kalkovenbruggetje waar schepen ook nog eens goed door kunnen varen, de buurt die erover mee mocht praten of deze brug al dan niet geverfd moest worden. Kortom: we kunnen dagelijks genieten van deze schoonheden.

Een andere ‘brug’ die de moeite van het bekijken waard is, is de brug bij het Havenplein in Genemuiden. Een brug die niet van ‘echt’ is te onderscheiden. Zelfs zo dat een Poolse vrachtwagenchauffeur zich afvroeg of de brug wel sterk genoeg was om zijn vrachtwagen te dragen. Er stonden immers geen borden bij met daarop het tonnage vermeld. Complimenten voor de ontwerpers en de makers van dit ‘kunstwerk’.

Ik zal het maar niet te lang hebben over de brug bij de Meppelerdiepsluis. Daar is al zoveel over gesproken en op gemopperd. Als je aan de goede kant staat, kan je genieten van de onderkant. Maar ja, een brug is toch vooral bedoeld om eroverheen te rijden en aan de andere kant te komen. Kortom, het zorgt voor verbinding van de beide oevers.

Waar sommige bruggen ook voor hebben gezorgd, is verbinding in de samenleving. Als ik alleen al denk aan de brug bij het Havenplein en het Kalkovenbruggetje. In gezamenlijkheid hebben burgers en gemeente zich over de plannen gebogen om samen tot mooie plannen te komen. Dit zijn een paar van de vele voorbeelden die ik kan noemen waar, in samenwerking en verbinding, mensen elkaar vinden. Wij vormen met elkaar onze gemeente. Samen kunnen we meer dan alleen. Dit geeft hoop voor de toekomst."

Wilma Veldman-Boonen, Vice-fractievoorzitter, ChristenUnie Zwartewaterland