De Stadskoerier

Vrijdag, 10 juli 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Raadscolumn PvdA: 'Het Hoge Land…'

Raadscolumn PvdA: 'Het Hoge Land…'
Redactie: Bas Wilberink

"Ooit een handjevol boerderijen aan de dijk naar Cellemuiden, nu nog steeds een plukje woningen maar dan onder de rook (en niet alleen de rook) van het industrieterrein Zevenhont. Toen ik als jongetje van 11 op zwemles in Hasselt ging, was je voor je gevoel Genemuiden al een heel stuk uit, voor je bij het Hoge Land was en nu… Angstig dicht liggen de woningen tegen de bedrijfsgebouwen aangeschurkt.

In de raad is de planvorming aan de orde geweest over mogelijke uitbreiding van het industrieterrein Zevenhont, een uitbreiding waar veel vraag naar is vanuit de bedrijven. En bedrijvigheid, en dus werkgelegenheid, is belangrijk en weegt zwaar op de politieke agenda. Daarom heeft de gemeenteraad, enkele jaren geleden al, aangegeven dat een toekomstige uitbreiding aan de oostzijde van Zevenhont moet gaan plaatsvinden.

Op de tekentafel is zo’n keus snel gemaakt en vanuit economisch oogpunt ook goed te begrijpen. Maar er is toch meer dan alleen maar economie? Hoe zit dat met leefbaarheid voor omwonenden? Hoe belangrijk is weidevogelgebied nu werkelijk?

Als raadsleden zitten we voor dat soort afwegingen. Economie tegenover natuur/bedrijventerrein of weiland. En wat vinden we acceptabel voor de bewoners van het Hoge Land? Kan, in het ‘algemeen belang’ van hen gevraagd worden dat ze accepteren dat bedrijven op enkele tientallen meters van hun voortuin gevestigd worden? Van ons, als gemeenteraad, wordt verwacht dat we in dergelijke gevallen het verlossende woord spreken en daarbij heb je meer dan eens het gevoel in een spagaat te zitten.

Wij trouwens niet alleen. Wat te denken van de provincie Overijssel, die ervoor gekozen heeft het tapijtcluster Genemuiden/Hasselt het predicaat topwerklocatie te verlenen, terwijl tegelijkertijd dat hele gebied de status heeft van Nationaal Landschap. En dat gaat heel lastig samen…

Om die reden is het belangrijk dat, voor er onomkeerbare beslissingen worden genomen, eerst een omgevingsvisie wordt vastgesteld. Wat voor gemeente willen we eigenlijk zijn als Zwartewaterland? Een agrarische plattelandsgemeente of een industriële gemeente? Of kan het allebei? Het komende jaar zal het nog verschillende keren over die omgevingsvisie gaan, maar ondertussen lijkt het alsof de keuzes, die gemaakt moeten worden over het industrieterrein van Genemuiden, daar volstrekt los van staan. De Partij van de Arbeid is van mening dat dat de verkeerde volgorde is. Natuurgebied opofferen kan echt maar één keer en dat vraagt dus een heel gedegen afweging.

Het Hoge Land… Je zal er maar wonen."

Harrie Rietman,
Fractievoorzitter
Partij van de Arbeid Zwartewaterland