De Stadskoerier

Dinsdag, 7 juli 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Raadscolumn PvdA: 'Twee vlaggen…'

Raadscolumn PvdA: 'Twee vlaggen…'
Foto: Bianca van den Berg
Redactie: Bas Wilberink

"Er wapperen twee vlaggen in de raadszaal van ons gemeentehuis. Nou ja, wapperen… Ze hangen daar waardig. Het zijn vlaggen waar we trots op kunnen zijn. De Nederlandse vlag, een klein landje maar best vaak een voorbeeldland in een roerige wereld. En de vlag van Zwartewaterland, een kleine gemeente maar wel een gemeente waar het bruist van de activiteiten.

In Zwartewaterland zijn we niet van rangen en standen. We hebben het meestal over ‘jou en jij’ en de burgemeester is voor veel plaatsgenoten gewoon Eddy. Op het oog zijn we behoorlijk gelijk. Nou is dat wel ‘op het oog’, want natuurlijk zijn er flinke verschillen. Verschillen in hoe we wonen (villa’s en sociale huurwoningen), verschillen in inkomen en vermogen (van Quote 500 tot voedselbank) en verschillen in opvattingen. Maar uitgangspunt blijft, dat staat in artikel 1 van onze Grondwet, dat mensen gelijkwaardig zijn, ongeacht hun geslacht, geloof, politieke opvattingen of seksuele geaardheid.

Er is wat aan de hand in deze wereld. Waar aan het eind van de vorige eeuw een muur werd afgebroken, zien we nu dat er muren worden gebouwd. Natuurlijk bij Mexico maar ook dichterbij. De afgelopen vakantie bezochten we familie in Kroatië, bij de grens met Bosnië. Daar liepen ze; vluchtelingen… berooid met niet meer dan een plunjezak of tas. En kansloos… metershoog waren de rollen vlijmscherp prikkeldraad om vreemdelingen weg te houden uit de EU.

En dan die Nashville-verklaring. Lang is er gestreden voor gelijke rechten, ongeacht iemands seksuele geaardheid. Er zijn stappen gezet. Je liefde bezegelen in de vorm van een huwelijk is allang wettelijk mogelijk, ook voor mensen van hetzelfde geslacht. Lijkt een logisch voortvloeisel uit artikel 1 van onze Grondwet. Dan komt ineens die Nashville-verklaring overwaaien en barst in Nederland de discussie los over homoseksualiteit en transgenders. Laten we niet doen alsof dat een ver-van-mijn-bed-show is. Ook op mijn school zaten jongens en meisjes die worstelden met hun geaardheid. Een aantal daarvan vertrok naar de anonieme stad, waar ze zichzelf konden zijn. Voor hen was geen ruimte in onze gemeente.

De PvdA heeft in de raad gepleit voor een derde vlag, de regenboogvlag. Omdat we menen dat iedereen in Zwartewaterland gelijk is en zichzelf moet kunnen zijn. We stonden daarin alleen. En dus ‘wapperen’ er maar twee vlaggen. Daar valt best mee te leven, zolang iedereen in Zwartewaterland maar gezien mag worden zoals hij of zij werkelijk wil zijn."

Harrie Rietman
Fractievoorzitter PvdA