De Stadskoerier

Vrijdag, 10 juli 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Raadscolumn PvdA: 'Van het gas af…?'

Raadscolumn PvdA: 'Van het gas af…?'
Redactie: Bas Wilberink

We moeten met z’n allen van het gas af en dat wordt nog een hele opgave. Kun je nagaan hoe gemakkelijk we ergens aan wennen. Ik kan me nog herinneren dat het aardgas kwam en de kolenkachel, samen met de kolenkit, de deur uit ging. In het schuurtje hadden we opeens wat extra ruimte; een kolenhok was niet meer nodig.
Vijftig jaar aardgas… en daar gaan we de komende tijd afscheid van nemen. Dat is nodig en dat willen we ook, want onze manier van leven moet anders, duurzamer. Onlangs las ik een mooi stuk over Rinos (voor mij toch nog de fabriek van ome Herman) hoe die al ‘van het gas af’ zijn en helemaal overgeschakeld op zonne-energie. Prachtig voorbeeld van hoe het anders kan.

Maar het is allemaal wel wat breder dan ‘van het gas af’. We zullen moeten leren op een bewuster manier te leven. Want ik kan wel mijn CV-installatie afkoppelen en een warmtepomp aanschaffen, maar dat schiet niet echt op, zolang we nog voor drie tientjes met een zwaarvervuilend vliegtuig naar Londen of Mallorca reizen.

Afgelopen donderdag ging het in de raad ook over de rotonde die een obstakel gaat vormen voor het vrachtverkeer vanaf Genemuiden, de wijde wereld in. Terechte zorg werd uitgesproken door de ondernemers over tijdsverlies, brandstofverbruik, fijnstof en geluidsoverlast. Zorgen, die door de raad ook worden gedeeld, en de korte-termijn oplossing moet van de provincie komen, een bypass, zodat het verkeer door kan stromen. Maar ik hoorde nog niemand over de wat langere termijn. Want net als de burger van het gas af moet, moet de transportsector van de gasolie af. De elektrische vrachtwagen, zoals die al door Tesla wordt ontwikkeld (trekt sneller en geluidsarm op zonder uitstoot van fijnstof of dieseldamp) kan daarvoor een oplossing zijn.

De gemeente is druk bezig met het nadenken over de toekomst van Zwartewaterland; een omgevingsvisie opstellen, heet dat in vaktaal. In die visie zal duurzaamheid het leidende motief moeten zijn. En dat gaat iedereen aan; burgers, ondernemers, agrariërs… Samen zullen we eerst moeten nadenken over hoe we dit varkentje gaan wassen. Maar we mogen daar ook niet teveel tijd meer aan besteden. De klimaatdoelstellingen zijn ambitieus en de tijd dringt. Volle kracht vooruit, dus… Gas d’r op.

Harrie Rietman
Partij van de Arbeid