<< Ga terug

Ruim 40 meldingen over eikenprocessierups in Zwartewaterland

Ruim 40 meldingen over eikenprocessierups in Zwartewaterland
Foto: Bas Wilberink

ZWARTEWATERLAND - De gemeente heeft tot nu toe 42 meldingen gekregen over de aanwezigheid van eikenprocessierupsen in Zwartewaterland. Deze kwamen allemaal in juni binnen. "Wij hebben, naar aanleiding van de meldingen, de nesten op alle locaties laten wegzuigen", laat de gemeente weten.

Veel meldingen kreeg de gemeente over de Verkavelingsweg, waar ook veel nesten in bomen hingen. "Hoewel de rupsen in alle eiken kunnen zitten, zitten zij voornamelijk in de Zomereik en Wintereik", laat de gemeente weten. "Hiervan hebben wij er 745 in onze gemeente. In totaal hebben wij 942 eikenbomen."

Dat zijn er, in vergelijking met naastgelegen gemeenten, relatief weinig. "Wij volgen daarom al een aantal jaren de werkwijze dat wij de nesten alleen verwijderen als hier een melding van gemaakt wordt, door inwoners, organisaties of de buitendienst", legt de gemeente uit. "Op dit moment is onze bestrijdingsfilosofie nog repressief van aard: naar aanleiding van meldingen laten wij de nesten wegzuigen. De nesten worden sowieso weggezogen op openbare plaatsen waar veel verkeer is (voetgangers en fietsers). Dit jaar hebben wij op alle locaties de nesten weggezogen; in het buitengebied op plekken waar fietsers komen en de overige nesten waren in de bebouwde kom."

In het eerste halfjaar van 2020 stelt de gemeente het nieuwe Groenbeheerplan op. Hierin wordt de huidige methode herzien en staat beschreven hoe de komende jaren wordt omgegaan met de bestrijding van de eikenprocessierups.Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo