De Stadskoerier

Dinsdag, 11 augustus 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

SCEG houdt filmavond met 'Zwart ijs'

SCEG houdt filmavond met 'Zwart ijs'
Redactie: Bas Wilberink

GENEMUIDEN - SCEG houdt vrijdag 20 januari vanaf 20.00 uur een filmavond in de kantine van IJsbaan de Eendracht (indien er geen vorst is) of in het Tapijtmuseum (bij vorst). De getoonde film is 'Zwart ijs'.

"In tegenstelling tot wat in de nieuwsbrief 2016-2017 editie 2 staat, wordt de film niet per definitie in het Tapijtmuseum vertoond", legt SCEG uit. "De locatie is afhankelijk van het weer op dat moment."

Het is deze maand twintig jaar geleden dat de laatste Elfstedentocht is gereden en vijf jaar geleden dat deze Tocht der Tochten bijna opnieuw zou worden verreden. Voldoende reden voor SCEG om deze film op 20 jannuari te vertonen. "Schaatsen op natuurijs is een oersport in Nederland. Als in februari 2012 de felbegeerde Elfstedentocht wel heel dichtbij komt, en zondag de enige optie lijkt, staan de hoofdrolspelers in deze film voor een lastige keus."

Geertjan Lassche schetst in deze documentaire een beeld van het dilemma waar schaatsers Geert-Jan van der Wal uit Urk, de favoriet voor de eerstkomende Elfstedentocht, René Ruitenberg, meervoudig Nederlands kampioen, en de schaatsfamilie Klompmaker voor komen te staan. Tijdens deze avond is regisseur Geertjan Lassche van de documentaire aanwezig en zo mogelijk ook een van de hoofdrolspelers. Na de filmvertoning kan met hen worden nagepraat.

De toegang kost 5 euro inclusief een kop koffie/thee. Aanmelden kan bij Petra van Dalfsen, jdalfsen@xs4all.nl, 06-29081011 of Sander Brouwer, S.Brouwer28@kpnplanet.nl, 06-53646211.