De Stadskoerier

Maandag, 21 september 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

SCEG houdt in Meente avond over 'bezetting en bevrijding'

SCEG houdt in Meente avond over 'bezetting en bevrijding'
In dit pand (de voormalige onderwijzerswoning bij de Kaaischool) was tijdens de oorlog het distributiekantoor gevestigd.
Redactie: Bas Wilberink

GENEMUIDEN - SCEG houdt donderdag 2 mei, in samenwerking met De Meente, een avond in het teken van bezetting en bevrijding. Verhalen over die tijd staan deze avond centraal.

Evert van der Graaf leidt de avond in. Hij vertelt in het kort wat over de impact die de Tweede Wereldoorlog had op het dagelijkse leven. Daarna gaat hij in gesprek met een aantal oudere Genemuidenaren. "Wat hebben zij in de oorlog meegemaakt? Wat voor invloed had de oorlog bijvoorbeeld op het boerenleven? En hoe ging het in Genemuiden met de verplichte tewerkstelling voor de Duitsers? En de scholen, konden die door de oorlog heen gewoon blijven functioneren?", somt SCEG een aantal vragen op. "De avondklok, de verduistering, het bonnensysteem en het distributiekantoor: al deze, maar ook andere onderwerpen, komen ongetwijfeld aan de orde in de verhalen."

Vervolgens krijgt de zaal de gelegenheid op de onderwerpen in te haken. Er mogen vragen worden gesteld, maar de organisatie hoopt vooral ook dat er vanuit het publiek verhalen verteld worden. "Dat hoeven niet altijd spectaculaire verhalen te zijn: juist ook de verhalen hoe de Genemuidenaren zich wisten te redden en vindingrijk werden, zijn van harte welkom."

De avond vindt plaats in zaal De Stadskamp in de Meente en begint om 19.30 uur. De entree bedraagt 3 euro en dat is inclusief een kop koffie in de pauze.