De Stadskoerier

Dinsdag, 22 september 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Schrijfster vertelt in Genemuiden over boek 'Het huis vol'

Schrijfster vertelt in Genemuiden over boek 'Het huis vol'
Foto: Bas Wilberink
Redactie: Bas Wilberink

GENEMUIDEN - Schrijfster Anita Terpstra komt dinsdag 29 januari naar ’t Olde Staduus in Genemuiden. SCEG heeft haar uitgenodigd om te vertellen over haar boek ‘Het huis vol’, de geschiedenis van het naoorlogse gezin.

"In 2015 kregen vrouwen gemiddeld 1,66 kinderen. Honderd jaar eerder waren dat er nog 4,45. Echtparen die rond 1870 trouwden, kregen gemiddeld zelfs 8 kinderen."

Terpstra beschrijft in haar boek ‘Het huis vol’ een uniek tijdsbeeld door de ogen van het grote gezin. De grote gezinnen waarin haar ouders opgroeiden (moeder was een van veertien en haar vader een van zeven) fascineerden haar. Hoe was het om op te groeien in zo'n groot gezin? In deze lezing vertelt ze over het grote gezin in naoorlogs Nederland aan de hand van historische beelden en anekdotes over het leven toen.

Haar leven lang is Anita al gefascineerd door de jeugd van haar ouders, die beiden opgroeiden in een groot naoorlogs gezin. Was het gezellig om zoveel broers en zussen te hebben of kwamen ze aandacht tekort? Hoe werden alle monden gevoed en kinderen gekleed, hoe werd de orde bewaakt, wie nam welke rol op zich en hoe ging het er op school aan toe? En hoe werd het huishouden gerund zonder elektrische apparaten? Maar vooral: hoe heeft hun plek in dat grote gezin de levens van Anita's vader, moeder, ooms en tantes beïnvloed?

Kaarten voor de lezing zijn te reserveren via Bibliotheek Genemuiden of www.bibliotheekzwartewaterland nl. De kosten zijn 8,50 euro of voor leden SCEG/Bibliotheek Zwartewaterland 7 euro, inclusief koffie. De lezing start om 19.30 uur.