De Stadskoerier

Maandag, 25 mei 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Sikkel in Hasselt heeft nu een smiley-snelheidsmeter

Sikkel in Hasselt heeft nu een smiley-snelheidsmeterSikkel in Hasselt heeft nu een smiley-snelheidsmeter
Redactie: Bas Wilberink

HASSELT - Een smiley-snelheidsmeter maakt automobilisten die door de Sikkel in Hasselt rijden nu duidelijk of ze te hard rijden of niet. Donderdagmiddag werd het apparaat officieel in gebruik genomen, in aanwezigheid van onder andere wethouder Coster, buurtbewoners en Tiny Limbeek van Veilig Verkeer Nederland (VVN).

Aan de Sikkel hing afgelopen periode de Safety-safe: een snelheidsmeter die goed weggedrag beloont. Aanleiding daarvoor was dat veel bewoners zich zorgen maakten om de hoge snelheid waarmee door de straat wordt gereden. Inmiddels is de Safety-safe weggehaald en hebben de bewoners rond de 1.300 euro bij elkaar gespaard door zich aan de snelheid te houden. Dat bedrag mochten de bewoners uitgeven aan een zelfgekozen doel: een eigen snelheidsmeter-smiley voor in de wijk.

Volgens Tiny Limbeek van VVN heeft de meter, die gaat rouleren in de buurt, echt invloed. "Omdat het heel erg zichtbaar is, beïnvloedt dat het rijgedrag. Dit heeft meteen meetbaar effect in de wijk." En dat is belangrijk in een buurt waar kinderen wonen. VVN stelde verder spandoeken, een 30 kilometer-mal (waarmee dat op de stoep kan worden gekrijt) en 30 kilometer-stickers voor op de Kliko's beschikbaar. Daarnaast krijgt de buurt een lasergun te leen, waarmee handmatig de snelheid kan worden gemeten, en beschikt zij nu ook over speciale handborden. Daarmee kunnen bewoners aangegeven of automobilisten te hard rijden of juist niet.

Meer informatie over de werking van de Safety-safe staat op www.safetysafe.nl.