De Stadskoerier

Dinsdag, 7 juli 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Stambomen in HCG

Stambomen in HCG
Foto: Bas Wilberink
Redactie: Bas Wilberink

GENEMUIDEN - Dik van der Kolk uit Kampen heeft een aantal stambomen uitgezocht van onder andere Genemuider families. Deze zijn nu in te zien in het Historisch Centrum Genemuiden.

Twee jaar geleden ging hij voor de eerste keer naar het HCG om te zoeken naar gegevens. “Ik had al een aantal stambomen uitgezocht, waarvoor aanvullingen in Genemuiden te vinden zijn”, laat hij weten. “Het betreft de families Van der Weerd, Riezebos, Tuinman, Naberman, Van der Sluis en Bergman. En dan ook nog de familie Last, waarvoor de voorpagina al sinds januari 2017 klaar ligt. Maar dat deel van die familie uit Genemuiden moest er ook bij. Dat is nu grotendeels gelukt.”

Hij werkte hier twee jaar lang aan, soms op zaterdagmiddag, maar ook wekelijks op de dinsdagavond. “Dit met dank aan Andres Post, die dan ook aan het werk ging”, meldt Van der Kolk. “En er was koffie op zijn tijd. Die gastvrijheid in Genemuiden zal mij altijd bijblijven. Van het één komt het ander. Met de gegevens die ik heb en de gevonden aanvullingen zijn natuurlijk ook vrij eenvoudig andere stambomen te maken. Nou ja, eenvoudig, elke letter moet toch ingevoerd worden in mijn Gens Data Pro.”

Nu ligt daar een aantal boeken, dat overigens nog niet volledig is, dat als dank achterblijft in het HCG. “Ik heb het dan over Jan Peters (van der Kolk), Gerrit van der Kolk en Gerrigje Kragt, Van der Sluis, Bergman, Tuinman, Van Lente, Jan Gijsberts Verhoek, Jacob Arends van Dijk, Jan Koenders de Lange, Tuinman, Last, Jan Lammerts van Dalfsen, Mateboer en natuurlijk Last. Daarnaast ook de familie De Leeuw, als eerbetoon aan wijlen Albert de Leeuw, die nooit iets van zijn eigen familie heeft gepubliceerd. Ook ligt hier een deel van familie Van der Weerd. Aaltje Jans was namelijk getrouwd met Jan Harms Post uit de Genemuider familie.”

De familie Beens mag volgens Van der Kolk natuurlijk ook niet ontbreken. “Evenals de andere stambomen betreft het een voorpublicatie, maar voor hetgeen nu in de Oudheidkamer ligt, heb ik nog veel aanvullingen en contacten met Beensjes. Die wil ik in de komende tijd verder verwerken en de ontbrekende gegevens achterhalen. Aan de hand van deze boeken kan ik er nu de fouten uithalen en een en ander verbeteren. De gegevens worden door mij niet op internet geplaatst en blijven in principe eigendom van de betreffende families.”

Contact opnemen met Van der Kolk kan via 06-27191851 of dikvdkolk@hetnet.nl. “Aanvullingen zijn welkom, zoals geboorte-, huwelijksplaats en datum, namen ouders, aangetrouwden, enzovoort. Laat eens iets horen!”