De Stadskoerier

Zondag, 12 juli 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Stichting Otuke helpt in Oeganda bij bouw van school

Stichting Otuke helpt in Oeganda bij bouw van school
Redactie: Bas Wilberink

ZWARTEWATERLAND - Een groep mannen en vrouwen uit Meppel, Amersfoort en de gemeente Zwartewaterland ging in oktober met Stichting Otuke naar Oeganda. Daar werkten ze onder meer mee aan de bouw van een school. De deelnemers bekostigden de reis zelf zodat de giften direct ten goede komen aan de spaargroepen en projecten van Stichting Otuke, die dit jaar het 2e/3e Wereldproject van de gemeente Zwartewaterland is.

Op het vliegveld van Entebbe wachtte een warm welkom van leden van het MascoUganda-team, waarmee Otuke samenwerkt. De teamleden waren 'intens blij' met de komst van de vrijwilligers, en in het bijzonder een deel van hen die vorig jaar ook mee waren. Drie dagen werd er flink gewerkt. Iedere dag weer met een warm onthaal van blije kinderen en onderwijzers. Er werd gestuct, geverfd, kozijnen gesteld, metalen luiken schoongemaakt en muren in de primer gezet. In het gebied rond de school heeft stichting Otuke ook spaargroepen. Een aantal jongeren uit die spaargroepen meldden dat ze erg graag mee wilden helpen. Ze wilden ook leren schilderen, bouwen en metselen.

Bij aankomst nam iedere vrijwilliger één of meer van de lokale jongens onder zijn hoede. Ze hebben geschilderd, schoolbankjes gelakt, gemetseld en stenen geruimd zodat het netjes werd rond de school. Ook kinderen van de school wilden meehelpen. Het werk vorderde zo snel dat er zelfs nog tijd was om met de kinderen nog even een partijtje voetbal en volleybal te spelen.

Op de dag van de feestelijke opening van de school is het gelukt om al het werk af te ronden. Een paar lokalen zijn klaar, de bankjes zijn in de lokalen gezet, de schoolborden kregen een mooie nieuwe zwarte laag, de muurschilderingen kregen een laatste lik verf. Tijd om de ballonen en de slingers op te hangen. De vrijwilligers genoten van de blijheid van de kinderen en de onderwijzers. "De impact van de renovatie is groot", aldus Anka Dronkers, één van de meegereisde vrijwilligers. "Er zitten nu 750 kinderen op deze school maar door dit mooie gebouw kan dit wel oplopen naar 1.000 kinderen."

De spaargroepen en projecten zijn alleen mogelijk dankzij giften en inkomsten vanuit acties, benadrukt Otuke. Gabriele van der Kamp is de inwoners van de gemeente Zwartewaterland 'zeer dankbaar' voor alle giften die de stichting tot nu toe mocht ontvangen. "Hoop en rust in verscheurde gezinnen en ontwrichte gemeenschappen, uw gift maakt het mogelijk", aldus Van der Kamp. Voor meer info zie de website www.otuke.nl.