De Stadskoerier

Vrijdag, 10 april 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Taelkrink zoekt mooiste Gaellemuniger ‘mens-woord’

Taelkrink zoekt mooiste Gaellemuniger ‘mens-woord’
Jannie Bakker, met voor haar Genemuider boeken.
Foto: Bas Wilberink
Redactie: Bas Wilberink

(door Bas Wilberink)

GENEMUIDEN - ‘Veralderierd’ werd twee jaar geleden verkozen tot mooiste Gaellemuniger woord, uit de vele inzendingen die binnenkwamen. De Taelkrink schreef onlangs een nieuwe wedstrijd uit, met de zoektocht naar het mooiste Genemuider ‘mens-woord’. Dit blijkt een iets lastigere categorie, gezien het feit dat de inzendingen nog niet binnenstromen.

‘Lempe’ is zo’n typisch Genemuider mens-woord waar niet een exact Nederlands synoniem voor is. Het betekent zo ongeveer: een lang persoon. Hoewel mannen vaker zo worden genoemd dan vrouwen. Jannie Bakker van de Taelkrink lepelt zo nog een paar woorden op. ‘Frabbe’ bijvoorbeeld, wat zich in het Nederlands het best laat vertalen als: nijdige vrouw. Of ‘vlucht’: iemand die heel snel werk levert. En, ook mooi, ‘verniemelingien’: een benaming voor een geniepig kind.

“Zo moeten er wel een paar honderd van zijn”, aldus Bakker. “Maar het is misschien wat moeilijker formuleren dan de algemene Gaellemuniger woorden. Mensen moeten zich er even in verplaatsen.”

Maar inwoners hebben ook nog wel even om hun woorden in te sturen. Op vrijdag 16 en zaterdag 17 september vindt streektaalevenement Eikoerei plaats. Op de eerste dag is er een streektaalavond, met een taalspel, verhalen, liedjes en sketches. Tijdens die avond wordt ook de winnaar van de woordverkiezing bekendgemaakt, nadat in de weken daarvoor mensen uit een shortlist hun favoriet kenbaar konden maken.

Waardering

Bakker heeft goede hoop dat er nog genoeg woorden binnen zullen stromen. “Het dialect krijgt in Genemuiden nog veel waardering”, legt ze uit. “Er zijn hier ook nog relatief veel dialectsprekers. Het is normaal om in het dialect te spreken en voor velen de moedertaal. Het is heel eigen, het ligt dichtbij de mensen. En vaak kun je met zo’n woord net iets preciezer duiden wat je bedoelt. Net zoals Eskimo’s tientallen verschillende woorden hebben voor sneeuw.”

Daarom roept Bakker Genemuidenaren op om er eens over na te denken. “En er ook samen met elkaar over te praten. Het zijn namelijk zulke prachtige woorden.”

Ook is de Taelkrink nog op zoek naar inzendingen voor verhalenwedstrijd ‘Dichtn over het Diep’. Het Diep is de Genemuider naam voor rivier het Zwarte Water. “Ook daarvoor zien we nog graag inzendingen binnenkomen”, aldus Bakker. “De winnaar wordt eveneens op 16 september bekendgemaakt.”

Opsturen

Zowel Gaellemuniger woorden (met hun betekenis) als verhalen over het Diep kunnen worden gestuurd naar j.bakker-rietman@zonnet.nl of door de brievenbus worden gegooid op Stuivenbergstraat 5 in Genemuiden. Inzenden kan tot 1 augustus.