De Stadskoerier

Vrijdag, 7 augustus 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

'Team Wappie' houdt benefietconcert met CCR-Revival

'Team Wappie' houdt benefietconcert met CCR-Revival
Van links naar rechts: Mike van der Sloot, Jordi van den Bosch en Marc van Dieen.
Redactie: Bas Wilberink

(door Bas Wilberink)

HASSELT/GENEMUIDEN - Bijna 20.000 euro aan sponsorgeld heeft ‘Team Wappie’ inmiddels al opgehaald voor zijn deelname aan de ‘Tour du ALS’. Op woensdag 29 mei beklimmen de vier fietsers en twee wandelaars uit deze groep de Franse ‘kale berg’ Mont Ventoux. Daarmee willen zij zo veel mogelijk geld bij elkaar brengen voor de strijd tegen de genadeloze zenuw- en spierziekte ALS. “We hopen dat we het bedrag nog kunnen verdubbelen”, aldus teamlid Jordi van den Bosch uit Hasselt.

Het duurt nog een paar maanden tot het zover is, maar de deelnemers zijn al een flinke tijd bezig met trainen en het organiseren van acties. Zo werd eind december een oliebollenverkoop gehouden, stond het team op de kerstmarkten in Sint Jansklooster en Hasselt, ging het tijdens het Euifeest rond met de collectebus en hield Prins Transport een logoactie op één van de trailers. Verder staan er collectebussen bij de Herderin, Ad’vundum, voetbalclub Olympia ’28 en (onlangs) de tennisvereniging in Hasselt, maar ook bij Schippers Welvaren in Genemuiden.

Benefietconcert

Een nieuwe activiteit is een benefietconcert met de Creedence Clearwater Revival-coverband CCR-Revival. Dat vindt op 23 maart plaats in de Hasselter sporthal de Prinsenhof. De voorverkoop is inmiddels gestart. “Bijna alles wordt gesponsord”, vertelt Van den Bosch trots. “Ad’vundum en de Herderin helpen. We merken dat onze actie leeft. Heel veel mensen zeggen meteen: ‘we doen mee’. Dat is gaaf om te zien.”

CCR-Revival werd met een goede reden gevraagd voor het benefiet. Henk Westra uit Hasselt was fan van deze Amerikaanse country/rockband. Hij overleed in oktober 2018 op 60-jarige leeftijd aan de gevolgen van ALS, tien maanden nadat de ziekte bij hem werd geconstateerd. In de periode daartussen werd ‘Team Wappie’ opgericht, bestaande uit partner Belinda Timmerman en vrienden/familieleden Marc van Dieen, Mike van der Sloot, Gerda van Keulen en Van den Bosch. Daarnaast sloot Louisa Kolk uit Genemuiden, die eveneens iemand kent met ALS, zich bij het gezelschap aan. Allen maken of maakten van dichtbij mee wat de ziekte aan kan richten.

“Het is bij Henk heel rap gegaan”, kijkt diens schoonzoon Van den Bosch terug. “Het begon bij zijn polsen. Vervolgens kreeg hij zijn armen niet meer omhoog, kreeg hij hoestbuien en werd zijn spraak minder. Het lopen ging ook steeds moeilijker. Bij ALS houden het hart en de hersenen het het langst vol. Maar Henk is, eerder dan werd verwacht, overleden aan een hartstilstand.”

Het idee was aanvankelijk dat Henk mee zou gaan naar de Mont Ventoux. Speciaal voor die reis was al een camper geregeld. Hij kan het helaas niet meer meemaken. Maar ‘Team Wappie’, bijgestaan door een veertienkoppige ondersteuningsgroep, is vastberaden om alsnog een groot bedrag op te halen. Daarvoor moeten zij 21 kilometer klimmen en evenzoveel kilometers afdalen (de wandelaars leggen een iets kortere afstand af). De teamleden zijn volop in training. “We begonnen met niks”, aldus Van den Bosch. “Een aantal van ons had nog geen fiets en de conditie liet te wensen over. Alleen Louisa trainde al veel.”

Afzien

Die training is straks hard nodig. “Het gemiddelde stijgingspercentage is 7,3 procent, het steilste stuk 11,5 procent”, vertelt Van den Bosch. “Ik schat dat we daar een uurtje of vier over doen. Dat wordt zeker afzien. Er wordt gezegd dat de berg 35 procent zwaarder is dan de Alpe d’Huez. De Mont Ventoux wordt ook wel de kale berg genoemd, het waait er altijd. Het wordt ‘a hell of a job’.”

Wie het team wil ondersteunen, kan dat doen op www.tourduals.nl/team/wappies.