De Stadskoerier

Vrijdag, 10 juli 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Team Wappie kijkt dankbaar terug op Tour du ALS

Team Wappie kijkt dankbaar terug op Tour du ALS
Redactie: Bas Wilberink

(door Bas Wilberink)

HASSELT/GENEMUIDEN - “Een zeer bijzondere en geslaagde dag en week, echt een hele belevenis”, zo omschrijft lid Jordi van den Bosch van Team Wappie de deelname aan Tour du ALS. Woensdag 29 mei beklommen de twee wandelaars en vier fietsers van dit Hasselter en Genemuider gezelschap de Franse ‘kale berg’ Mont Ventoux. Daarmee haalden ze uiteindelijk 78.500 euro op voor de strijd tegen zenuw/spierziekte ALS.

Een kleine zeshonderd deelnemers stonden aan de start van de 21 kilometer lange beklimming, inclusief wandelaars Belinda Timmerman en Gerda van Keulen en fietsers Marc van Dieen, Mike van der Sloot, Louisa Kolk en Jordi van den Bosch van Team Wappie. Het weer gooide deze dag alleen enige roet in het eten. De deelnemers kregen te horen dat de beklimming 5 kilometer ingekort zou worden, vanwege een combinatie van zware windstoten (tot 130 kilometer per uur) en kou (-3 graden). Gaandeweg besloot de organisatie de top toch weer open te gooien, na meevallende weersomstandigheden. Van Keulen, Van Dieen en Kolk wisten het hoogste punt alsnog te halen. De andere drie kwamen tot het 16 kilometer-punt of verder.

“Het was heel zwaar en best afzien”, kijkt Van den Bosch terug. “Maar we hebben ook erg genoten. Samen met 570 deelnemers op die berg en mensen die je niet kent die je aanmoedigen. Dat helpt allemaal heel erg om boven te komen.”

Extra steun kreeg Team Wappie van de meegereisde entourage van familie en vrienden, die halverwege de berg stond. “Dat was hartstikke gaaf”, aldus Van den Bosch. “Ze stonden daar met mooie spandoeken met teksten als ‘voor opa’.”

Die opa is Henk Westra uit Hasselt, die in oktober 2018 op 60-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van ALS. Zijn ziekte was de aanleiding voor de oprichting van Team Wappie. Daarnaast is bij een bekende van Kolk dezelfde ziekte geconstateerd. “Voor mij was het echt een motivator op die berg”, legt Van den Bosch uit. “Vooral tijdens de zwaardere stukken weet je waarvoor je het allemaal doet.”

In het afgelopen driekwart jaar zamelde Team Wappie veel geld in voor hun deelname aan Tour du ALS. Het leverde een bedrag op dat hun verwachtingen flink overtrof: 78.500 euro. Van den Bosch: “Team Wappie was wel bekend bij de organisatie. Zo’n klein team, dat zo’n groot bedrag heeft opgehaald. Wij waren tweede na een team dat met 51 leden 117.000 euro ophaalde. Het is natuurlijk geen wedstrijd wie het meest ophaalt, maar we zijn wel zo competitief ingesteld dat we dat leuk vonden om te horen. Wij zijn dan ook erg dankbaar voor alle steun en donaties aan ons team.”