De Stadskoerier

Zondag, 12 juli 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

'Team Wappie' klaar voor 'enorm zware' beklimming Mont Ventoux

'Team Wappie' klaar voor 'enorm zware' beklimming Mont Ventoux
Redactie: Bas Wilberink

(door Bas Wilberink)HASSELT - Over precies een week is het zover. Dan beklimt ‘Team Wappie’ de Franse berg Mont Ventoux, tijdens de Tour du ALS. Daarmee willen de twee wandelaars en vier fietsers uit Hasselt en Genemuiden zo veel mogelijk geld ophalen voor de strijd tegen zenuw- en spierziekte ALS. De opbrengst tot nu toe heeft hun stoutste verwachtingen overtroffen, namelijk 77.500 euro.

Het team is nog druk trainende, wanneer we fietser Jordi van den Bosch uit Hasselt spreken. “We hebben de afgelopen periode geprobeerd vaak op de fiets te zitten en zo veel mogelijk kilometers te maken”, legt hij uit. “Ook met wat hoogtemeters. Zo zijn we bij de Posbank geweest en ook bij de Col du VAM in Wijster. Daar hebben ze een fietsparcours neergelegd op een oude vuilnisbelt, met stijgingspercentages van 15 procent. Dat was pittig. De lopers hebben ook veel gewandeld, vaak ’s avonds na het werk en eten. Zo konden ze wennen aan hun schoeisel, om straks ook blaren te voorkomen.”

Acties

Daarnaast hield ‘Team Wappie’ het afgelopen half jaar meerdere acties om geld op te halen. Teamleden Belinda Timmerman, Marc van Dieen, Mike van der Sloot, Gerda van Keulen, Louisa Kolk en Van den Bosch weten uit eigen ervaring waarvoor ze het allemaal doen. Henk Westra uit Hasselt overleed in oktober 2018 op 60-jarige leeftijd aan de gevolgen van ALS. Daarnaast is bij een bekende van Kolk dezelfde ziekte geconstateerd. Met hun inzet zorgden de teamleden ervoor dat de opbrengst veel hoger uitviel dan van te voren verwacht en gehoopt. De tussenstand is nu 77.500 euro.

“Echt een heel fors bedrag”, aldus Van den Bosch. Verschillende succesvolle acties zorgden daarvoor. Eind 2018 hield de groep bijvoorbeeld een oliebollenverkoop. Ook stond het team op meerdere kerstmarkten en ging het tijdens het Euifeest rond met de collectebus. Prins Transport hield verder een logoactie op één van de trailers. “Het telefoonboekbiljarten, waarbij de opbrengst naar de strijd tegen ALS ging, leverde meer dan 20.000 euro op”, vult Van den Bosch aan. “En de concertavond met CCR-Revival in de sporthal was ook een enorm succes, met een opbrengst van meer dan 25.000 euro.”

Beproeving

‘Team Wappie’ reist dus sowieso al met een mooi bedrag naar Frankrijk af. Komende zondag al vertrekt een deel van de groep met een busje vol fietsen en een auto richting de Kale Berg, zoals de Mont Ventoux ook wordt genoemd. Maandag volgt de rest van het team en entourage van familie en vrienden per vliegtuig. Na een paar dagen acclimatiseren, volgt woensdag dan de 21 kilometer lange beproeving.

“Dat wordt alle hens aan dek”, zegt Van den Bosch lachend. “Dan gaan we zien of we heel boven en weer beneden komen. Het steilste stuk is 11,5 procent, het gemiddelde stijgingspercentage is 7,3 procent. Dat is even wat anders dan een heuveltje met een paar 100 meter klimmen. Ik denk dat we er met de fiets zo’n vier uur over doen. Voor de wandelaars is het lastig inschatten. Het wordt in ieder geval enorm zwaar, maar ik heb er veel vertrouwen in.”

Deze dag is door middel van (internet)radio live te volgen voor de ‘thuisblijvers’. Vanuit Frankrijk wordt verslag gedaan van de verrichtingen en ervaringen van de deelnemers. Check hiervoor de Tour du ALS-site.

Doneren

Van den Bosch tot slot: “Bedankt aan iedereen die op wat voor manier dan ook zijn of haar bijdrage heeft geleverd en voor de steun.” Wie nog een bedrag wil doneren voor dit goede doel kan dat doen via www.tourduals.nl/team/wappies.