De Stadskoerier

Dinsdag, 14 juli 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Terugblik op Open Monumentendag in Hasselt

Terugblik op Open Monumentendag in HasseltTerugblik op Open Monumentendag in HasseltTerugblik op Open Monumentendag in HasseltTerugblik op Open Monumentendag in HasseltTerugblik op Open Monumentendag in HasseltTerugblik op Open Monumentendag in HasseltTerugblik op Open Monumentendag in HasseltTerugblik op Open Monumentendag in HasseltTerugblik op Open Monumentendag in HasseltTerugblik op Open Monumentendag in HasseltTerugblik op Open Monumentendag in HasseltTerugblik op Open Monumentendag in HasseltTerugblik op Open Monumentendag in HasseltTerugblik op Open Monumentendag in Hasselt
Redactie: Bas Wilberink

HASSELT - Ook in Hasselt waren zaterdag, tijdens Open Monumentendag, meerdere monumenten geopend voor het publiek.

Zo hadden onder andere het Oude Stadhuis, de Kalkovens, de Werkplaats, Molen De Zwaluw en de Rooms-Katholieke kerk de deuren geopend. In de RK kerk was een expositie te zien van priestergewaden. Bij de gerestaureerde molen waren zaterdag meerdere activiteiten. Ondanks de slechte weersverwachting en de natte ochtend wist toch een flink aantal mensen de weg naar De Zwaluw weer te vinden.

Na de feestelijke klanken van het Hasselts mannenkoor rond het middaguur kwam de bezoekersstroom echt op gang. De koopwaar, koffie, koek, vers gebakken pannenkoeken, meel, bolgeraniums, sierkalebassen en de boeken vonden gretig aftrek. De jeugd kon kennis maken met de werking van een molen door een bouwplaat in elkaar te zetten. De molenaars hadden de volle wind in de zeilen en konden zich helemaal uitleven op hun molen met nieuwe wieken. Enthousiast hebben zij vele bezoekers rondgeleid en verteld over de restauratie.

Verder waren zaterdag de Grote of Stephanuskerk, Gereformeerde Ichtuskerk en Hervormde Kerk Mastenbroek, veelal omlijst met koorzang en orgelspel, te bezichtigen. Wie de verschillende locaties wilde bezoeken, kon gebruik maken van de huifkar, die pendelde tussen Korenmolen De Zwaluw en de Kalkovens.