De Stadskoerier

Donderdag, 28 mei 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Tien sterfgevallen afgelopen dagen, waarvan zeven zeker door corona

Tien sterfgevallen afgelopen dagen, waarvan zeven zeker door corona
Foto: Bas Wilberink
Redactie: Bas Wilberink

ZWARTEWATERLAND - Zwartewaterland krijgt opnieuw een flinke klap te verwerken. De afgelopen dagen zijn tien inwoners overleden. Bij zeven was het coronavirus zo goed als zeker de oorzaak, bij drie anderen is die op dit moment onbekend bij burgemeester Eddy Bilder. Hij sprak maandagavond op ZwartewaterFM. “Het is allemaal zo verschrikkelijk onwezenlijk”, zei Bilder daar. “Ik heb een paar keer gezegd dat het lijkt op een boze droom waaruit je wakker kan worden. Maar het begint inmiddels echt de verschijnselen van een nachtmerrie te krijgen. Onvoorstelbaar.”

Het gaat om zeven overlijdensgevallen in Hasselt en drie in Genemuiden. “Het is een inktzwarte dag”, aldus Bilder op de radio. “Het is een enorm aantal in een weekend tijd. Ik wil vanaf deze plek mijn medeleven betonen aan al die in rouw gedompelde families die onder heel onwenselijke omstandigheden ook afscheid hebben moeten nemen. Het is vaak niet eens mogelijk om bij de mensen die stervende zijn te waken, op een manier zoals we dat het liefst zouden doen.”

Hetzelfde geldt volgens de burgervader wat betreft de begrafenissen. “Dat moet ook onder omstandigheden die afwijken van wat wij hier gewoon zijn”, sprak hij. “In kleine gezelschappen, dat trekt een heel zware wissel op een heel groot aantal mensen in onze samenleving. Ik wens ook dat al die in rouw gedompelde mensen al het nodig mogen ontvangen.” Daarnaast hoopt hij ‘dat wij allen bij elkaar de kracht mogen krijgen om staande te blijven en dit te dragen’.

Enige stabiliteit
Bilder meldde verder wel dat zich enige stabiliteit aandient als het gaat om het aantal nieuwe meldingen. “Er worden nog wel her en der mensen getest”, legde hij uit. “Ook vandaag zijn er nog weer twee mensen voor een coronatest doorverwezen vanuit de huisartsen. Daar zit ook iemand uit Zwartsluis bij. Zwartsluis lijkt heel rustig en dat is het op dit moment ook nog, maar ook daar is het noodzakelijk op te blijven passen. Daarnaast test de GGD ook zelf mensen bijvoorbeeld uit de zorg, die vanuit hun beroep noodzakelijkerwijs getest moeten worden. Die worden buiten de huisartsen om getest, daar hebben wij hiervandaan geen zicht op. In ieder geval zijn er dus wel weer mensen met klachten die aan corona doen denken.”

Het RIVM telt vandaag 22 mensen uit Zwartewaterland die in het ziekenhuis liggen of hebben gelegen. “De cijfers die ik vrijdag kreeg van de huisartsen liggen iets hoger”, zei de burgemeester. “Maar daar zit ook wel iets van stabiliteit in, dat er niet nog meer mensen naar het ziekenhuis worden gebracht. Dat is dan misschien het positieve in al het negatieve."