De Stadskoerier

Dinsdag, 14 juli 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Timelapse van verplaatsing ophaalbrug Meppelerdiepsluis

Timelapse van verplaatsing ophaalbrug Meppelerdiepsluis
Foto: Breman.net
Redactie: Bas Wilberink

ZWARTSLUIS - Op de website van Rijkswaterstaat is een timelapse te zien van de verplaatsing van de ophaalbrug bij de Meppelerdiepsluis. Rijkswaterstaat en Combinatie Strukton-Reef (CSR) verplaatsten deze op 18 en 19 februari.

De brug werd succesvol op de plek van de oude brug geïnstalleerd. De ophaalbrug werd in april 2015 gebouwd en in oktober datzelfde jaar op haar tijdelijke locatie in gebruik genomen. De werkzaamheden rondom de Meppelerdiepsluis konden daardoor zonder verkeershinder doorgaan. Het vernieuwen van de brug was nodig, omdat de sluis dieper en breder is gemaakt. Zo kunnen schepen vlotter en veiliger doorvaren.

De werkzaamheden startten vrijdagnacht om 00.00 uur. Eerst werd de bediening en besturing gedemonteerd. Vervolgens werd de nieuwe ophaalbrug in drie afzonderlijke delen naar de definitieve plek verplaatst. De operatie verliep geheel volgens plan, de weg was op maandagochtend weer vrij voor verkeer.

Betrokken buurtbewoners

De verplaatsing trok veel bekijks. Betrokken buurtbewoners konden het spektakel vanaf een uitkijkpost bekijken. Daar werd warm drinken uitgedeeld en was er tijd voor uitleg aan de aanwezigen. Er waren vooral vragen over de kenmerken van de brug, het gewicht is namelijk indrukwekkend: de bovenbouw alleen al weegt circa 250 ton.

De verplaatsing van de 22 meter lange brug is onderdeel van de ombouw van de Meppelerdiepsluis van keersluis tot schutsluis. De werkzaamheden zijn nodig om de huidige keersluis om te bouwen tot schutsluis. Met de nieuwe schutsluis worden scheepvaartstremmingen vanwege te hoge of te lage waterstanden voorkomen. De sluis wordt breder en dieper dan de huidige, waardoor schepen vlotter en veiliger kunnen passeren. Door de verbreding is een nieuwe brug nodig. Het project is eind 2017 gereed.

Meer informatie

Meer informatie over het project Meppelerdiepsluis is te verkrijgen via het gratis informatienummer van Rijkswaterstaat 0800 - 8002 (ma t/m zo van 06.00 tot 22.30 uur) of via de projectpagina: www.rws.nl/meppelerdiepsluis.