De Stadskoerier

Maandag, 21 september 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Tv-programma 'BinnensteBuiten' maakt opnamen bij RK-kerk

Tv-programma 'BinnensteBuiten' maakt opnamen bij RK-kerk
Een beeld uit de uitzending met Theo van der Sman.
Foto: BinnensteBuiten
Redactie: Bas Wilberink

(door Bas Wilberink)

HASSELT - Tv-programma ‘BinnensteBuiten’ van de KRO-NCRV bracht een paar weken geleden een bezoek aan emeritus-pastoor Theo van der Sman bij de Rooms-katholieke Sint Stephanuskerk. Hij leidde de crew onder andere rond in de pastorie waarin hij woont, de naastgelegen Heilige Stede en omgeving. De opnamen zijn op Tweede Kerstdag vanaf 18.45 uur te zien op NPO2.

Het tv-programma besteedt dagelijks aandacht aan huis en interieur, tuin en natuur, eten en drinken. De makers kwamen bij Van der Sman terecht nadat iemand anders de locatie aan het Eiland had opgegeven; een bezoeker aan de open dag van het parochiehuis in oktober.

De door kardinaal Eijk benoemde ‘priesterassistent’ ervoer het bezoek van de tv-ploeg als ‘aangenaam’. Hij vertelde over de uit 1933 stammende pastorie, die gebouwd is in de stijl Delftse School. “Het heeft een sobere en strakke vormgeving, met een degelijke bouw”, vertelt Van der Sman, die er nu vier jaar woont. “Daardoor zitten er, sinds 1933, nog steeds geen scheuren in, haha. In de hal heb ik ze verteld over de betekenis van tijd voor mij. Ik heb daar zo’n 25 klokken staan. Verder heb ik een kersticoon geschilderd en orgel gespeeld. Dat laatste doe ik geregeld om mijn herinneringen te verwerken aan de veertien jaar waarin ik ambulanceverpleegkundige was. Dat staat echt vast op mijn harde schijf.”

De Heilige Stede, één van de oudste bedevaartsoorden, mocht natuurlijk ook niet ontbreken bij de rondleiding. “Er zijn in Nederland maar twee steden met een Heilige Stede, naast Hasselt is dat Amsterdam. Verder heb ik het poortgebouw van de kerk laten zien, met daarop de eeuwenoude Latijnse tekst, waarvan de vertaling luidt: ‘Voor ongelukkigen en bedroefden een toevluchtsoord’.”

Aan die spreuk geeft Van der Sman zelf ook invulling. “Ik heb twee logeerkamers; één voor een statushouder die wacht op huisvesting en één voor iemand uit het asielzoekerscentrum”, vertelt hij. “Het is hier zo groot, ik heb me er nooit in vergist. Dit komt gewoon op mijn weg. Het is geen toeval, daar geloof ik niet in. Het wordt gezonden.”

De emeritus-pastoor nam de tv-ploeg eveneens mee de straat op. “Ik heb laten zien waar ik trots op ben”, vertelt hij. “De gracht en de Sluisbrug. Ik ben namelijk als vrijwilliger lid van het Hasselter Brugwachtersgilde.”

Van der Sman vindt het ‘een rijkdom om in deze mooie Hanzestad te mogen wonen’. “Een voorrecht. Hasselt is een heel bijzondere plaats, Zwartewaterland sowieso. Het heeft heel mooie natuur. Boven op zolder kijk ik uit op het Zwarte Water. Dat doet me goed. Het doet me denken aan het Rotterdamse Noordereiland in de wijk Feyenoord, waar ik vandaan kom. Ik keek daar, via een spiegeltje aan ons huis, uit op de Nieuwe Maas. Dat ik dit nu zo mag zien en meemaken: wonen in zo’n mooie omgeving.”

De Rooms-katholieke pastorie doet overigens ook mee aan het WG van de Hulst Festival. Meer info daarover op www.wgvdhulstfestival.nl.