De Stadskoerier

Maandag, 25 mei 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Twee mensen overleden aan corona in Zwartewaterland

Twee mensen overleden aan corona in Zwartewaterland
Redactie: Gerard Meijeringh

ZWARTSLUIS - In de gemeente Zwartewaterland zijn weer twee mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Inmiddels ligt het aantal inwoners dat in het ziekenhuis ligt of heeft gelegen op 23. Met dit sombere nieuws kwam burgemeester Eddy Bilder donderdagavond tijdens zijn dagelijkse update op ZwartewaterFM.

Met deze nieuwe cijfers komt het aantal overlijdensgevallen op zeventien, al is het volgens Bilder niet voor honderd procent zeker dat al deze mensen zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Ook het aantal ziekenhuisopnames is verder opgelopen. Gisteren lag dat aantal op 21. “Vandaag zijn er twee gevallen bijgekomen. Eén persoon uit Genemuiden en één uit Hasselt zijn naar de intensive care gebracht”, aldus Bilder, die verklaarde dat de cijfers van het aantal besmettingen niet meer worden verstrekt, maar wel het aantal mensen dat in het is ziekenhuis opgenomen.

Besmettingsgevaar Genemuiden serieus

Volgens Bilder neemt het aantal mensen dat zich in Zwartewaterland met coronaverschijnselen moet melden bij een dokter af. “Met name in Zwartsluis was het op dat vlak vandaag rustig. In Hasselt is maar één persoon geweest die zich heeft moeten melden. Maar in Genemuiden zijn dat er acht.” En daarom komt Bilder met een serieuze boodschap. “De kans op besmetting in Genemuiden op dit moment is heel serieus. Daarom is het van groot belang om de voorgeschreven maatregelen secuur op te volgen. Dit soort cijfers geeft een verhouding aan dat zorgen baart en tot nadenken stemt.”

Alternatieve ommetjes

Komend weekend gaan de temperaturen omhoog. De burgemeester wijst erop dat het van groot belang is dat iedereen ook bij mooi weer in de buitenlucht afstand van elkaar neemt. “Ik begrijp zeer wel dat mensen met mooi weer eruit willen. Daar is niets mis mee, maar hou daarbij de regels in acht. Neem anderhalf meter afstand en ga niet gezellig dicht bij elkaar staan. Ik zeg niet tegen de mensen om binnen te blijven, maar ik zeg wel: Neem je verantwoordelijkheid. En waar het gaat om de vaste ommetjes. Ga eens kijken of er nog andere ommetjes zijn. Als we allemaal dezelfde routes gaan lopen, dan wordt het mogelijk zo druk dat het toch weer ontraden moet worden om er heen te gaan. Denk na over alternatieven.”, aldus Bilder.

Waardering

Tot slot legde Bilder nog even de nadruk op zware wissel die het coronavirus trekt op de ouderenzorg. Door de regelgeving mag er geen bezoek komen in de verzorgingstehuizen. “Heel veel mensen hebben het daar moeilijk mee, maar de ouderenzorg probeert de bewoners zo goed mogelijk te beschermen. Heb daar begrip voor. De mensen die in de ouderenzorg werken, hebben het heel zwaar op dit moment. Als daar ook nog bij komt dat ze verbaal worden aangevallen, dan kun je ze het fatale duwtje geven. Deze mensen moeten we met z’n allen in de benen houden, moeten we waarderen en waarderend behandelen.”