De Stadskoerier

Dinsdag, 14 juli 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Twee nieuwe coronabesmettingen in Zwartewaterland

Twee nieuwe coronabesmettingen in Zwartewaterland
Redactie: Gerard Meijeringh

ZWARTEWATERLAND - In de gemeente Zwartewaterland zijn twee nieuwe coronabesmettingen geconstateerd. Dat meldde burgemeester Bilder donderdagavond op ZwartewaterFM.

"Het maakt weer eens duidelijk dat de ellende nog niet voorbij is en waakzaamheid blijft geboden”, aldus Bilder, die niet kon aangeven uit welke kernen de desbetreffende bewoners afkomstig zijn. “Over die informatie beschik ik niet. Dat blijft een probleem.” Het goede nieuws was dat er geen nieuwe sterfgevallen zijn. “Sinds 15 mei zijn er geen mensen uit onze gemeente aan corona overleden. Dat stemt tot dankbaarheid.”

Maandag 1 juni worden de maatregelen versoepeld. Mensen met meer dan drie personen mogen in een openbare ruimte weer bij elkaar komen. Thuis mogen er dan meer dan drie personen worden ontvangen. "Dat is een verruiming waar velen naar hebben uitgezien. Dat geldt ook voor de horeca waar gelukkig ook weer mogelijkheden worden geboden”, aldus Bilder, die benadrukte dat de 1,5 meter afstand van kracht blijft en een beroep deed op de persoonlijke verantwoordelijkheid van de inwoners van Zwarterland om de regels in acht te nemen. “We kunnen niet achter elke burger een politieagent zetten, maar we kunnen wel op elke burger een beroep doen om in het eigen doen en laten toch die veiligheid op het gebied van de gezondheid in acht te nemen. Dat doe je niet alleen voor jezelf, maar juist voor een ander.”

Horeca

Maandag gaat de horeca weer open, waarbij er strenge regels van toepassing zijn. Verschillende horecaondernemers dienden plannen in bij de gemeente voor een ruimer terras. “We zijn volop in gesprek met de horeca. Er wordt overal gekeken naar maatwerkoplossingen. Er wordt nu op locatie gekeken hoe je de plannen het beste kunt gaan uitvoeren. Dat doen we samen. De gemeente is daarin de meedenkende partij. Alles loopt behoorlijk naar wens”, aldus Bilder, die ook wat betreft het bezoek aan de horeca de inwoners waarschuwde om het ‘gezonde verstand’ te gebruiken. “We kunnen het niet zo maken als pakweg een half jaar geleden. Juist als het gezellig wordt, vergeet je wel eens dat je de afstand in acht moet nemen. Ik zet er een streep onder dat we dat met elkaar blijven bewaken. Dat we niet zo dicht bij elkaar komen dat we besmetting oplopen of overdragen.”