De Stadskoerier

Dinsdag, 14 juli 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Veerpoort verbetert vanaf 2021 uitstraling Hasselt

Veerpoort verbetert vanaf 2021 uitstraling Hasselt
De Kaai afgelopen maandag. Onder de oranje zeilen liggen de restanten van de Veerpoort.
Foto: Gerrit Slurink
Redactie: Bas Wilberink

(door Erik Driessen)

HASSELT - Vijf jaar nadat de restanten zijn gevonden, lijkt de toekomst van de Veerpoort duidelijk. Deze keert aan het einde van 2021 terug in het Hasselter straatbeeld. “Dit soort initiatieven dragen bij aan de uitstraling van de stad. Ze laten ook passanten zien hoe mooi Hasselt is. Dat zie je nu pas als je de stad bezoekt”, zegt burgemeester Bilder.

Bij de Veerpoort worden geen moderne klinkers gebruikt, vult wethouder Harrie Rietman aan. “We gaan de stenen gebruiken die op het Diamantenbolwerk zijn gevonden. Dat geeft de Veerpoort een passende uitstraling. Zoals de poort was wordt die niet, maar we kiezen wel voor een zo authentiek mogelijk beeld.” Twee Hasselter verenigingen maken de stenen momenteel gereed voor de werkzaamheden. Daarna worden ze eerst nog gedroogd, waarna de daadwerkelijke opbouw volgend jaar begint. Een lokale aannemer gaat dat samen met Opleiding Vereniging Genemuiden doen. Dat is een opleidingscentrum voor leerlingen die de bouw in willen.

Afgedekt

Tot de klus start worden de restanten van de Veerpoort afgedekt. De overige werkzaamheden aan de Kaai naderen wel het einde. Daarna keert de bekende leeuw weer terug en komt er ook een replica bij. “Dan heeft Hasselt twee trotse leeuwen”, zegt Rietman.

Het Centrumplan is daarmee nog niet volledig uitgevoerd, benadrukt de wethouder. “De herinrichting van de Hoogstraat wacht bijvoorbeeld nog en we gaan met de raad in overleg over het verkeerscirculatieplan. Dat Bodewes nu weg is, is jammer. Maar aan de andere kant komt daarmee de parallelweg wel eerder in beeld en kunnen we dus kijken wat dit betekent voor de verkeerssituatie.”