De Stadskoerier

Zondag, 12 juli 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Vier nieuwe besmettingen in Hasselt, eerste coronageval in Genemuiden

Vier nieuwe besmettingen in Hasselt, eerste coronageval in Genemuiden
Foto: Bas Wilberink
Redactie: Gerard Meijeringh

ZWARTEWATERLAND - In de gemeente Zwartewaterland zijn er vandaag vijf nieuwe coronabesmettingen bijgekomen. Vier daarvan zijn in Hasselt. Daarnaast is er een coronabesmetting in woonzorgcentrum De Meente Genemuiden geconstateerd. Dat heeft burgemeester Eddy Bilder van Zwartewaterland zaterdagavond gemeld in de uitzending van CBO op ZwartewaterFM. Hij benadrukte nogmaals aan iedereen om zich strikt te houden aan de maatregelen. “Neem het alstublieft serieus, anders is het leed straks niet meer te overzien."

Bilder liet weten dat er volgens de officiële gegevens van de GGD vier besmettingen zijn bijgekomen in Hasselt. "Daarnaast heb ik van andere kanalen het bericht gekregen dat in de Meente in Genemuiden een eerste geval van corona is aangetroffen. We zien dat de ernst van de situatie alleen maar toeneemt”, aldus Bilder. Met de vijf nieuwe gevallen komt het aantal besmettingen in Zwartewaterland op zeventien. Twaalf in Hasselt, vier in Zwartsluis en één in Genemuiden.

Strengere maatregelen?

De burgemeester krijgt veel vragen of de maatregelen kunnen worden aangescherpt. “Het kader van de maatregelen worden uitgevaardigd door de Rijksoverheid. Aanstaande maandag praat de voorzitter van onze veiligheidsregio, de burgemeester van Zwolle (Peter Snijders,red.), met de minister om te kijken of er noodzaak is om aanvullende maatregelen te nemen. Maar die moeten dan op rijksniveau worden genomen. Maar voor dit moment wil ik benadrukken dat iedereen zich echt heel zorgvuldig aan de regels moet houden. Vermijd onnodige sociale contacten. Houd voldoende afstand en zeker niet met groepen bij elkaar komen. Ook met name in de richting van jongeren. Leef de regels na. Dit is een indringende oproep aan een ieder om zich aan de regels te houden.”

De Meente

Bilder deed ook een oproep aan mensen die familieleden hebben zitten in De Meente in Genemuiden en alle mogelijke moeite doen om binnen te komen. “Respecteer de situatie zoals die nu is. Probeer niet op een illegale manier binnen te komen. Voordat je het weet draag je bij aan een verdere verspreiding van het virus.”

Kerken

De gemeente Zwartewaterland heeft, in verband met het coronavirus, alle kerken verzocht om op zondag geen samenkomsten meer te organiseren. “Daar hebben alle kerken positief op gereageerd. Dat betekent natuurlijk wel dat we een hele bijzondere zondag tegemoet gaan. Waar velen de gewoonte hebben om op zondag de kerk te bezoeken, is dat nu niet mogelijk. Dat is sinds mensenheugenis niet voorgekomen. Nu kun je in tijd van nood niet naar de kerk toe”, aldus Bilder, die oproept om te bidden.