De Stadskoerier

Dinsdag, 11 augustus 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Vijf jaar Dorcas-winkel: 'We hebben ons plekje hier gevonden'

Vijf jaar Dorcas-winkel: 'We hebben ons plekje hier gevonden'
Een aantal van de vrijwilligers van de Dorcas-winkel.
Foto: Bas Wilberink
Redactie: Bas Wilberink

(door Bas Wilberink)

GENEMUIDEN - De Dorcas Voedselactie vond vorige week weer plaats in verschillende kerken en supermarkten in Zwartewaterland. Vandaag (woensdag) start het inpakken van de voedselpakketten in de tapijtstad. Deze periode is echter om nóg een reden bijzonder voor de hulporganisatie; in december is de Dorcas-winkel namelijk vijf jaar actief in Genemuiden.

Het is vrijdagmorgen 10.00 uur. De Dorcas-winkel heeft net de deuren geopend, maar is al vol bedrijvigheid van zowel vrijwilligers als klanten. Zo ziet voorzitter Gerrit Bredewout het graag: ‘dé koffietafel van Genemuiden’ waar niet alleen kwalitatief hoogwaardige tweedehands spullen te koop zijn, maar waar het ook gezellig is.

Jan Schaapman is eveneens aangeschoven. De Genemuidenaar is sinds 2018 coördinator van de Dorcas Voedselactie in Zwartewaterland. Hij maakt zich op voor het wekenlang inpakken van de voedselpakketten, in een pand op de hoek van de Schering en Nijverheidsstraat. “Als mensen mee willen helpen, zijn ze welkom op de maandag, woensdag en donderdag”, maakt Schaapman van de gelegenheid gebruik een oproep te doen.

30.000 pakketten

Naar verwachting worden er, samen met de opbrengst in het Ermelose Dorcas-depot, zo’n 30.000 pakketten samengesteld van het opgehaalde voedsel. Met vele pallets tegelijk worden deze naar Albanië, Roemenië, Oekraïne en Moldavië gereden. En dat is hard nodig, weet Bredewout. “Het is het putje van Europa, met Moldavië als armste land. Ouderen hebben daar een krap pensioen. Ze kunnen kiezen: voedsel kopen of hout voor de kachels. Ze kiezen voor eten en hebben het dus erg koud in de winter.”

Schaapman vult aan: “Het zijn geen luxe kerstpakketten die we sturen. Het is allemaal heel basaal.” De coördinator noemt de Voedselactie erg belangrijk, niet alleen qua opbrengst maar ook qua uitstraling. “Als ik vroeger de vrijwilligers in de winkels zag staan met de voedsellijstjes dacht ik: ‘Ah, daar staan ze weer’. Ook de collectebussen die daar staan, leveren veel geld op, dat naar het voedseltransport gaat. Door de Voedselactie is Dorcas zichtbaar.”

Hetzelfde geldt voor de Dorcas-winkel in Genemuiden. Meteen vanaf de opening in 2014 was iedereen enthousiast, weet de voorzitter nog. “We kregen ook gelijk veel aandacht van medewerkers”, vertelt hij. “Inmiddels zijn dat er tachtig, waarvan meer dan de helft van het eerste uur. Het is een stabiele groep. Maar we zijn altijd op zoek naar extra mensen, omdat we per dagdeel zo’n tien medewerkers nodig hebben. We zijn zuinig op onze vrijwilligers, we willen ze niet overvragen. Het moet wél gezellig blijven. Daarom zijn we ook maar dertig uur per week open.”

Good will

De Genemuider winkel draait erg goed. Nog steeds stijgt jaarlijks de omzet, waarvan de winst naar de Dorcas-projecten gaat. “Genemuiden is een confessionele gemeenschap”, legt Bredewout uit. “Met een groot aanbod van vrijwilligers, maar ook de good will van mensen die spullen willen brengen. Er worden mooie spullen gebracht, maar we moeten ook nog wel eens selecteren aan de poort. We zijn namelijk geen afvalstation, anders lopen de mensen weg. Dit is een professionele winkel die kwaliteit biedt. Het moet een feestje zijn om hier te komen.”

Dat geldt zeker ook voor de medewerkers. “Ik zie het als een nieuwe community van interkerkelijke vrijwilligers. Er ontstaan vriendschappen, die verder gaan dan de Dorcas-winkel. Daar kan ik van genieten. Het is de koffietafel van Genemuiden, waar verschillen wegvallen. Iedereen heeft hetzelfde doel: dienstbaar zijn voor mensen in nood. In vijf jaar hebben we zo als Dorcas-winkel ons plekje gevonden in Zwartewaterland en een naam opgebouwd. Mensen komen hier graag. De drempel is helemaal weg, iedereen loopt hier binnen.”

Wie zich wil aanmelden voor het inpakken van de voedselpakketten kan bellen met Schaapman via 06-22111422.