De Stadskoerier

Maandag, 25 mei 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Vijf nieuwe overlijdensgevallen, waarschijnlijk of zeker door corona

Vijf nieuwe overlijdensgevallen, waarschijnlijk of zeker door corona
Redactie: Bas Wilberink

ZWARTEWATERLAND - In Zwartewaterland zijn afgelopen weekend vijf inwoners overleden, waarvan de oorzaak zeker of zeer waarschijnlijk het coronavirus is. Dat zei burgemeester Eddy Bilder maandagavond in zijn dagelijkse update op ZwartewaterFM. Daarvan komen vier mensen uit Hasselt en één uit Genemuiden.

“Dat brengt ons tot de treurige balans van tien mensen die overleden zijn tot en met heden aan het coronavirus”, vertelde de burgervader op de radio. “Dat is een heel verschrikkelijk hoog aantal.” Negen mensen komen uit Hasselt, één uit Genemuiden.

Aantal besmettingen
Het aantal bevestigde coronabesmettingen in deze gemeente staat nu op 46. Daar zijn er sinds zaterdag dus vier bijgekomen. De GGD splitst de aantallen nu alleen niet meer op per kern, meldde Bilder. Daar was hij niet gelukkig mee. “De GGD heeft al meer dan een week geleden besloten om die cijfers zo niet meer te verstrekken”, zei de burgemeester. “Ik heb mij daar vorige week ernstig tegen verzet. Ik heb toen aangegeven dat deze cijfers voor ons heel erg relevant zijn. Dat heeft er toe geleid dat wij afgelopen week de cijfers nog hebben gekregen. Ik zal ook nu nog wel kijken wat ik kan doen om ze te krijgen.”

Aan de andere kant, ging Bilder verder, heeft hij ook begrip voor de stap van de GGD. “De GGD is op dit moment heel zwaar belast. Het uitsplitsen van die cijfers geeft extra belasting. Wat daarbij komt, is dat wij inmiddels niet meer de enige gemeente zijn met hoge cijfers. Ik verwijs maar even naar onze buurgemeente Kampen, waar het aantal besmettingen de zeventig nadert. Ook daar kan de uitsplitsing per kern niet worden geleverd.”

Huisartsen
De burgemeester sprak ook over het beeld dat de huisartsen in deze gemeente momenteel hebben. “Dokter Tuinstra geeft nu als beeld, en dat sluit ook wel aan bij de cijfers, dat er in alle kernen bij de huisartsen best wel veel bezoek is, ook veel mensen die via de telefoon contact leggen. Er zijn overal mensen die corona-achtige verschijnselen bij zichzelf signaleren en naar aanleiding daarvan ook contact zoeken met de huisarts. Dat heeft er voor een heel aantal gevallen toe geleid dat mensen het zekere voor het onzekere nemen en in de beslotenheid van hun eigen huis uitzieken. Het heeft er ook toe geleid dat vandaag twee mensen zijn opgenomen op de intensive care. Er is nu over de breedte van de gemeente nog sprake van mensen die besmet blijken te zijn.”

Handhaving
In de uitzending van ZwartewaterFM ging de burgemeester ook nog in op handhaving van de maatregelen om het coronavirus tegen te gaan. In Genemuiden werd vanavond een bekeuring gegeven aan een paar jongeren die in een groep samenschoolden en na een waarschuwing daarvoor een valse naam opgaven.

“Dat er al bekeuringen zijn uitgeschreven is mij niet bekend”, zei Bilder daarop. “Maar dat we dat gaan doen, is vrijwel zeker. We merken dat er toch op een aantal plaatsen jongeren bij elkaar komen, vanuit een behoefte die ik heel goed begrijp. Inmiddels zijn we ook twee weken onderweg en gaat bij heel veel mensen het ongeduld wat toeslaan. Sommigen denken: ‘ach, laat ik eens wat proberen'. Er is tot nu toe vooral gewaarschuwd en contact gezocht met de ouders. We zijn nu wel in het stadium aangekomen dat als er in de komende dagen opnieuw jongeren worden aangetroffen in groepen groter dan gewenst, op plekken waar ze niet bij elkaar mogen zijn, met afstanden die niet in acht worden genomen, dan moeten wij nu ook een proces verbaal uitschrijven.”

Dat is voor jongeren ‘buitengewoon pijnlijk’, aldus Bilder. “400 euro is niet niets. De hoogte van de boete moet vooral afschrikwekkend zijn, omdat het gevolg van het overtreden van de regels ook afschrikwekkend kan zijn. Het kan het verschil zijn tussen leven en dood.”