De Stadskoerier

Zaterdag, 19 september 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Vol programma voor Eikoerei 2018

Vol programma voor Eikoerei 2018
Eikoerei in 2016, met schip de Vijf Gebroeders.
Foto: Marion Verkruijsse
Redactie: Bas Wilberink

GENEMUIDEN - Het tweejaarlijkse streektaalfestival Eikoerei wordt dit jaar in Genemuiden gehouden op vrijdagavond 14 en zaterdag 15 september. Het thema van deze editie is 'Deur de Tied'. De organisatie van Eikoerei is in volle gang. "Het belooft weer een fantastisch evenement te worden."

Vrijdagavond 14 september is de openingsavond in het Hervormd Centrum. Deze avond wordt verzorgd door de Taelkrink. Naast het inmiddels vertrouwde streektaalspel kunnen de bezoekers deze avond genieten van de productie 'Braand'.

Veel activiteiten op zaterdag

Op zaterdagmorgen- en middag worden het Havenplein, de Kop van de Haven en ‘t Olde Staduus het toneel voor een streekmarkt met proeverijen, ambachten en curiosa. Ook zijn er kinderspelen van vroeger tot nu, theater- en filmvoorstellingen, straattheater, muziek en verhalen door de tijd heen. Dialect is hier de voertaal. "Het Havenplein en de Kop van de Haven geven een ware belevenis van toen en nu. Oude aken in de haven, waarbij de Vijf Gebroeders een prominente rol vervult, met op de kade de alom bekende paling- en zalmrokers, vormen het decor. Ook zal de horeca niet ontbreken om te zorgen voor een hapje en drankje."

Het Tapijtmuseum en Historisch Centrum Genemuiden zijn de gehele dag geopend met de nieuwste exposities. Speciale aandacht wordt gevraagd voor het gerestaureerde uurwerk uit de toren bij de Grote Kerk, die in de hal van ’t Olde Staduus een nieuw plekje krijgt. De oudere inwoners van Genemuiden worden natuurlijk ook niet vergeten. ‘s Middags is er in zorgcentrum De Meente een soortgelijk programma als op het Havenplein.

Bijzonder tijdens deze dag is de mogelijkheid om het plaatselijke bedrijf Eurom, tevens hoofdsponsor van Eikoerei 2018, te bezoeken waar een immens hightech-magazijn is geopend. Eurom is importeur en distributeur van onder andere terrasverwarming, hogedrukreinigers en nog veel meer.

'Zing’nd noar de Zundag'

De zaterdag wordt traditiegetrouw afgesloten met een dienst 'Zingnd noar de Zundag' in de Hervormde Kerk, waar naast een spreker in dialect ook de alom bekende psalmen met bovenstem klinken.

Info over programma

Eind augustus valt bij alle Zwartewaterlanders een programmaboekje in de brievenbus. "Houd de komende weken ook de (social) media en onze website www.sceggenemuiden.nl goed in de gaten, want via de diverse kanalen wordt regelmatig meer informatie over Eikoerei 2018 verspreid.

Vrijwilligers gezocht

Voor deze dagen is de organisatie nog op zoek naar vrijwilligers voor diverse werkzaamheden, zoals op- en afbouw, maar ook voor begeleiding overdag. "Wilt u / jij op deze eenvoudige manier deelnemen aan het welslagen van dit evenement? Schroom niet, maar meld u aan bij Sander Brouwer, 06-53646211 of mail S.Brouwer28@kpnplanet.nl."