De Stadskoerier

Dinsdag, 11 augustus 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Volle bak bij dialectavond in Oude Stadhuis

Volle bak bij dialectavond in Oude StadhuisVolle bak bij dialectavond in Oude StadhuisVolle bak bij dialectavond in Oude StadhuisVolle bak bij dialectavond in Oude StadhuisVolle bak bij dialectavond in Oude StadhuisVolle bak bij dialectavond in Oude StadhuisVolle bak bij dialectavond in Oude StadhuisVolle bak bij dialectavond in Oude StadhuisVolle bak bij dialectavond in Oude Stadhuis
Redactie: Bas Wilberink

HASSELT - De dialectwerkgroep van de Historische Vereniging Hasselt (HVH) hield maandagavond de eerste van twee dialectavonden in het Oude Stadhuis. De bezoekers - de zaal was helemaal gevuld - luisterden naar verhalen in het dialect en maakten een fotoquiz.

Die verhalen gingen onder andere over de Hofstraat, ‘beestjes in de zomer’, Palmpasen en de coƶperatie. Wijnand Uilen had een gedicht gemaakt over de tradities rond Oud- en Nieuw. Bij het verhaal van Drikus van der Kolk over ‘Foekepot’ begonnen de aanwezigen massaal te zingen bij het zien van de versjes op het scherm. Van der Kolk had voor de gelegenheid een zak snoep meegenomen en deelde uit.

Na de pauze en het nuttigen van de door de Jumbo gesponsorde koeken was het tijd voor de ‘beruchte fotoquiz’ van Jan Grolleman en Jan van Marle, die volgens medeorganisator Bertine Brinkman ‘pittig’ was. Deelnemers zagen foto’s van details van Hasselter objecten, die ze moesten raden. Vanavond (dinsdag) vindt de tweede avond plaats.

Kerkdienst in dialect

Verder werd bekend gemaakt dat op zondag 24 november vanaf 19.00 uur een dienst in het dialect plaatsvindt in de kerk van de Hervormde Gemeente De Baak, met als thema ‘Loatn wi-j de nette kleern uutdoen, en d’oaverall andoen’. Dominee Klaas vd Kamp uit Kampen gaat daarin voor. De liederen worden in het eigen dialect gezongen.