De Stadskoerier

Zaterdag, 19 september 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Volop activiteit in HCG tijdens Genemusiment

Volop activiteit in HCG tijdens Genemusiment
Foto: Bas Wilberink
Redactie: Bas Wilberink

GENEMUIDEN - Tijdens en rond Genemusiment zijn er in het Historisch Centrum Genemuiden (HCG) verschillende activiteiten.

Het museum, aan de Hoek 27, heeft een stijlkamer uit het begin van de 20e eeuw, een keukentje, een origineel vooroorlogs winkeltje en een timmermanswerkplaats. Daarnaast is er een permanente expositie over de geschiedenis van Genemuiden. Deze schenkt aandacht aan alles wat maar met het verleden van Genemuiden te maken heeft: bodemvondsten, gebruiksvoorwerpen en plaatselijke curiosa. In de documentatieruimte bevinden zich veel foto’s, oude kranten, boeken, aktes en tekeningen. Tijdens en rond Genemusiment komen daar nog diverse activiteiten bij.

Zo is er ’s morgens een stadswandeling, waarbij deelnemers onder leiding van een gids veel informatie krijgen over (de geschiedenis van) Genemuiden. Zij komen op plekjes waar ze misschien nooit zijn geweest. Ook brengen zij dan een bezoek aan de oude begraafplaats aan de Blokhuisweg, waar ze onder andere worden geïnformeerd over tradities rondom overlijden en begraven. ’s Middags brengen leden van de Taelkrink in de tuin van het HCG verhalen en gedichten in het plaatselijk dialect ten gehore.

Vóór het HCG zijn oude ambachten te zien en staan er kramen waar men voorwerpen/producten uit Indonesië kan kopen. Deze ambachten sluiten aan bij de expositie die het museum van 16 september tot en met december op de bovenverdieping organiseert over een bijzonder gebied in de Noord-Molukken, waar eilandjes liggen met namen als Geelmuiden, Hasselt, IJsselmuiden en Hattem.

In de steeg is te zien hoe vroeger (en misschien door sommigen nu nog wel) de was te drogen werd gehangen aan de 'kniepliende'.