De Stadskoerier

Maandag, 21 september 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

W.G. van de Hulst brengt Hasselt terug in vroeger tijden

W.G. van de Hulst brengt Hasselt terug in vroeger tijdenW.G. van de Hulst brengt Hasselt terug in vroeger tijdenW.G. van de Hulst brengt Hasselt terug in vroeger tijdenW.G. van de Hulst brengt Hasselt terug in vroeger tijdenW.G. van de Hulst brengt Hasselt terug in vroeger tijden
Redactie: Enrico Kolk

HASSELT - Het W.G. van de Hulstfestival is officieel geopend door wethouder Albert Coster. Na toespraken van de kleindochter van de schrijver, Rose Marijn van de Hulst en burgemeester Eddy Bilder, verklaarde Coster het festival formeel voor geopend.

“Het was best wel even spannend of het festival door zou gaan”, merkte burgemeester Bilder op. “Bijna net zo spannend als de boekjes van Van de Hulst.” Die boeken vertegenwoordigen voor hem emotionele waarde. “Dat die boekjes mij voorgelezen werden, was voor mij het begin van de liefhebberij van het lezen.”

Kleindochter van de schrijver, Rose Marijn van de Hulst, beleefde dat heel anders. “Ik kwam er pas veel later achter dat mijn opa boeken schreef. Dat deed hij ‘s avonds en ‘s nachts, want overdag was hij gewoon bovenmeester.”

Haar vader voorzag de boeken van de bekende tekeningen, zij ‘is nu de baas’ over de boeken die nog uitgegeven worden. Ook haar broer, die net als de schrijver de initialen W.G. draagt, is op het festival afgekomen.

Op veel plekken in Hasselt zijn er diverse voorleesmomenten, voorstellingen en vertellingen. Allemaal brengen die een ode aan de tijd van W.G. van de Hulst. Zo is de huiskamer van de familie Klinkhamer uit de kameleonboeken te bezichtigen.

Bijzondere vrijwilligers als burgemeester Bilder, die een geschiedenis verhaal vertelt, en ds. H. Westerhout, die gaat voorlezen, leveren ook hun bijdrage aan het evenement. Daarnaast is de middenstand vertegenwoordigd met diverse kramen in het centrum. Wie het koud heeft, kan al dan niet met warme chocomelk of een gehaktbal, opwarmen bij een van de vuurtoren. Het centrum van Hasselt is weer even terug in de jaren ‘50.