<< Ga terug

Westlanders slapen nachtje in 'gezellig' Zwartsluis

Westlanders slapen nachtje in 'gezellig' Zwartsluis

De Stadskoerier gebruikt deze zomer de veerpont als uitvalsbasis voor gesprekken met mensen die in Zwartewaterland op bezoek zijn. Wat brengt hen hier en wat gaan ze doen? Deze week deel 4.

(door Enrico Kolk)
GENEMUIDEN/ZWARTSLUIS - “We doen de Zuiderzeeroute”, zegt Hans. Samen met Ludy, Peter en Corrie is hij op fietsvakantie. Een jaarlijks terugkerend fenomeen voor het viertal. De route bracht ze deze keer naar de pont.

“We hebben in Zwartsluis geslapen”, vertelt Corrie. “Ik vind dat wel een gezellig dorpje.” Ook de maaltijd aan de haven van Zwartsluis kon hen goed bekoren. “We kwamen om 17.00 uur binnen, en dan ga je natuurlijk naar een gezellig plekje om te eten”, zegt Peter.
Om in Zwartsluis te komen moesten ze 60 kilometer fietsen. Een peuleschil, want ze fietsten ook al eens 78 kilometer op een dag. “We zijn in Nunspeet begonnen en toen via Amersfoort en Purmerend naar Enkhuizen gegaan.”

Daarna fietsten de Westlanders door naar Lemmer, met een oversteek over het IJsselmeer. De natuur en de vrijheid op de fiets trekken hen, legt Peter uit. “We doen het elk jaar wel een keer met z’n vieren.”

Vooral het fietsen door de Weerribben kon het viertal bekoren. “Je komt over al die bruggetjes, dat is prachtig om te zien”, vindt Hans. “Iedere dag kijk je weer uit naar waar we terechtkomen”, vult Corrie aan. En in Zwartsluis zat ze wel op haar plek. “Daar komen al die boten voorbij. Dat zie je dan toch mooi even.”

Elektrische fietsen
Sinds vorig jaar zijn de ‘oude’ fietsen ingeruild voor elektrische modellen. “We hadden daar zoveel duizenden kilometers op gefietst”, zegt Peter. “Nu kunnen we er weer een tandje bij doen.” Al speelt de leeftijd daar ook wel een beetje in mee, geeft hij lachend toe.

Wel viel het weer dit keer een beetje tegen. “We gaan nu eerst maar even fietsen. Het is nu droog, dus dan kunnen we even een uurtje”, lacht Peter. Zwartewaterland blijft voor hen dit keer beperkt tot Zwartsluis en een doortocht door Genemuiden. “Pas als het gaat regenen, dan gaan we vanzelf weer ergens zitten.”Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo