De Stadskoerier

Maandag, 21 september 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Woningeigenaren krijgen gratis hulp bij verduurzamen van huis

Woningeigenaren krijgen gratis hulp bij verduurzamen van huis
Redactie: Bas Wilberink

ZWARTEWATERLAND - In 2019 krijgen minimaal honderd woningeigenaren in Zwartewaterland gratis hulp aangeboden bij het verduurzamen van het eigen huis. Het kan daarbij gaan om allerlei energiebesparende maatregelen zoals spouwmuur-, vloer-, dak- en glasisolatie, een energiezuinige HR-ketel, warmtepomp en zonnepanelen. Ook is het mogelijk te bespreken hoe toegewerkt kan worden naar een energieneutrale woning.

Tijdens de energiebespaarmarkt in Zwartsluis is hiervoor een samenwerking ondertekend tussen duurzaamheidscombinatie DCZ, gemeente Zwartewaterland en energiecoöperatie Energiek Zwartewaterland. Zij staan er samen voor in dat minimaal honderd woningeigenaren gebruik kunnen maken van een gratis energiescan thuis. Wethouder Albert Coster: "We blijven de inwoners graag stimuleren om aan de slag te gaan met energiebesparing en dat begint met een goed advies van een energieadviseur".

Duurzaamheidscombinatie DCZ is in Zwartewaterland gevestigd en heeft als eerste duurzaamheidsspecialist het landelijke keurmerk Duurzame Aanbieder behaald. Een Duurzame Aanbieder kan woningeigenaren van A tot Z ontzorgen bij het verduurzamen van de woning. Dankzij een subsidie van de provincie en een bijdrage van de gemeente wordt de energiescan thuis gratis aangeboden aan inwoners die serieus hun eigen huis energiezuiniger willen maken. Om deelname te stimuleren gaan de drie partijen in 2019 samen zes informatiebijeenkomsten of energiebespaarmarkten organiseren in Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis.