De Stadskoerier

Dinsdag, 14 juli 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

WoonWijzerWinkel geopend bij OVG in Genemuiden

WoonWijzerWinkel geopend bij OVG in GenemuidenWoonWijzerWinkel geopend bij OVG in GenemuidenWoonWijzerWinkel geopend bij OVG in GenemuidenWoonWijzerWinkel geopend bij OVG in Genemuiden
Redactie: Bas Wilberink

GENEMUIDEN - Burgemeester Eddy Bilder en gedeputeerde Annemiek Traag van de Provincie Overijssel hebben vrijdagmiddag de WoonWijzerWinkel Noord- en Oost-Nederland officieel geopend bij de OVG in Genemuiden. Het biedt mensen de mogelijkheid, zoals burgemeester Eddy Bilder het omschreef, ‘om door de bomen door toch nog het bos te kunnen zien en de juiste stappen te zetten op weg naar het verduurzamen van met name woningen’.

Na twee pop-up stores in Den Haag en een nieuwe pop-up in IJsselmonde heeft nu ook Genemuiden een dergelijke winkel. Mensen kunnen hier terecht voor onafhankelijk advies over de verduurzaming van hun woning. De winkel is ingericht met verschillende duurzame oplossingen. Ook is er altijd iemand aanwezig die kan helpen met alle vragen over duurzaamheid, of die kan helpen bij het aanvragen van offertes.

“Verduurzamen is echt maatwerk”, sprak Erik Nijhof van InstallatieWerk Noord, Oost & Flevoland. “Dat betekent: hoe is de situatie, wat zijn de mogelijkheden? Wij hebben het idee, dat hebben we ook vanuit Rotterdam gemerkt, dat de particulier ergens wil kunnen kijken. Nadat hij op internet heeft gezocht, wil hij het ook beleven en er met iemand over sparren. Dat kan hier in de WoonWijzerWinkel.”

Freddie Buitenhuis van de OVG vulde aan: “We willen de particulier ontzorgen. Veel particulieren willen van alles zoeken, maar op internet is het een grote chaos aan mogelijkheden. Dat willen we gaan bundelen in de WoonWijzerWinkel, om zo de particulier goed te voorzien van advies, maar het ook daadwerkelijk tot uitvoering te laten komen.”

Burgemeester Bilder noemde de WoonWijzerWinkel in Genemuiden ‘een heel goede stap’. “Het is een voorbeeld van schakelen”, zei Bilder. “Er zijn in mijn beleving weinig onderwerpen waarbij in zo’n kort tijdsbestek zo’n grote omslag is gemaakt als bij het thema ‘duurzaamheid’. Ik heb heel lang het hele gebeuren van ‘duurzaamheid’ gezien als iets van links, van geitenwollensokken, enzovoorts. Maar als ik nu om me heen kijk, ook in onze samenleving hier, merk ik dat iedereen ermee bezig is.”

De burgemeester haalde de uitbreidingsplannen voor het bedrijventerrein in Genemuiden aan. “Iedereen voelt aan dat je dan niet zomaar een stuk groene ruimte kan opofferen en er grote dozen kan bouwen. Maar dat je een totaalverhaal moet hebben. Dat, wanneer je je bedrijf wil uitbreiden, er ook iets moet gebeuren wat winst voor de omgeving maar ook het milieu oplevert. Dat is voor de ondernemers hier geen issue meer, iedereen voelt dat aan, je moet schakelen. En dat is ook aan het gebeuren bij burgers als we kijken naar onze huizen.”