<< Ga terug

Zeilpunteren op de Beulakerwijde

Zeilpunteren op de Beulakerwijde
Foto: Erik de Graaf

REGIO - Geïnteresseerden kunnen tot en met zondag 13 augustus met schipper Hans Houkema een zeiltocht maken met de authentieke zeepunter KP22 op de Beulakerwijde.

Eeuwenlang is de zeilpunter het meest karakteristieke vervoersmiddel in De Wieden geweest. Bijna al het 'verkeer' gebeurde per punter. Niet alleen boeren, maar ook de bakker, de trouwstoet en de postbode gebruikten deze houten platbodem. Elke streek had zijn eigen type.

Er bestaat de mogelijkheid om zelf te ervaren hoe zo'n punter functioneert, hoe ermee gezeild kan worden. Wie wil, gaat zelf aan het roer, het grootzeil of de fok. Wie dat niet wil, vaart gewoon mee en kijkt toe. Hans Houkema, een ervaren punterzeiler, staat garant dat de boot op koers blijft. Onderweg geeft hij informatie over de natuur en cultuur van het gebied en vertelt hij over het reilen en zeilen van dit bijzondere zeilschip.

Op woensdag, donderdag, zaterdag en zondag vertrekt de zeilpunter vanaf Bezoekerscentrum De Wieden in Sint Jansklooster. Er zijn vier tochten op een dag. De afvaarttijden zijn: 10.45, 12.15, 13.45 en 15.15 uur. Elke tocht duurt 75 minuten, er kunnen maximaal zes personen mee. Deelname voor leden kost 10 euro, niet-leden betalen 15 euro. Kinderen: leden 5 euro, niet-leden 8 euro. Vooraf reserveren kan via www.natuurmonumenten.nl/dewieden/activiteiten.Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo