De Stadskoerier

Maandag, 21 september 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Zes Genemuidenaren vertellen in Meente over Tweede Wereldoorlog

Zes Genemuidenaren vertellen in Meente over Tweede Wereldoorlog
Foto: Bas Wilberink
Redactie: Bas Wilberink

GENEMUIDEN - 'Kom vanavond met verhalen'. Onder dit thema houdt SCEG morgen (donderdag), in samenwerking met De Meente, een avond in het kader van bezetting en bevrijding. De oorlogsverhalen uit Genemuiden en Kamperzeedijk staan dan centraal.

Evert de Graaf uit Putten leidt de avond in met een kort overzicht van wat er landelijk allemaal gebeurde tijdens de periode 1940-1945. Hij gaat daarbij specifiek in op wat de gevolgen waren voor de gewone burger: de verplichting voor de bezetter te werken, de avondklok en vooral ook op den duur het tekort aan alles, wat onder andere leidde tot ruilhandel, illegale slacht en hongertochten.

Eten

“Al die zaken speelden natuurlijk ook in en rond Genemuiden", stelt Jannie Bakker van SCEG. “Ook hier was alles schaars. Maar echt honger is hier niet geleden, hoor je steeds zeggen. Integendeel: hier kwamen de mensen uit het westen naar toe op hun zoektochten naar eten, en vonden ze het. Hier werd illegaal geslacht, de boeren zagen kans de burgers van melk te voorzien, er kon boter worden gekarnd. Hier hoor je verhalen dus van de andere kant. Wat trouwens niet wil zeggen dat in Genemuiden en zeker ook aan de Kamperzeedijk geen verschrikkelijke dingen zijn gebeurd. En ook hier had men natuurlijk te maken met verplichte tewerkstelling, met inbeslagname van bijvoorbeeld paarden.”

Zes Genemuidenaren

SCEG heeft zes Genemuidenaren, in leeftijd tussen de 84 en 95 jaar, bereid gevonden daarover te vertellen. Zij herinneren zich soms nog heftige gebeurtenissen: luchtgevechten, schoten tijdens een avondlijke schaatstocht in het onder water gezette Mastenbroek. Maar ook andere verhalen: wat gebeurde er bijvoorbeeld allemaal in de pastorie van Mastenbroek? En waarom klom die vrouw bovenin de pijp van de melkfabriek?

“Dat krijgen de aanwezigen allemaal te horen”, aldus Bakker. “Maar we zijn ook erg benieuwd wat er verder nog leeft aan verhalen onder Genemuidenaren, mensen van de Kamperzeedijk en uit de directe omgeving. Daarom gaan we ook met de microfoon de zaal in. Iedereen die nog een bijzonder oorlogs- of bevrijdingsverhaal uit Genemuiden of omgeving kent, wordt uitgenodigd om dat te vertellen. En dat mag dan natuurlijk ook een verhaal zijn dat je vader of je oma altijd vertelde. We hopen dat de aanwezigen elkaar gaan aanvullen en dat er op deze manier nog een heleboel mooie verhalen boven water komen!“

De avond wordt gehouden in zaal de Stadskamp van de Meente. De aanvang is om 19.30 uur (zaal open 19.00 uur). De entree bedraagt 3 euro. Dat is inclusief een kop koffie of thee in de pauze.