De Stadskoerier

Zondag, 12 juli 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Zes nieuwe coronabesmettingen in Zwartewaterland, situatie Genemuiden zorgelijk

Zes nieuwe coronabesmettingen in Zwartewaterland, situatie Genemuiden zorgelijk
Redactie: Gerard Meijeringh

HASSELT - In de gemeente Zwartewaterland zijn zes nieuwe besmettingen vastgesteld. Dat heeft burgemeester Eddy Bilder van Zwartewaterland donderdagavond laten weten tijdens zijn dagelijkse update op Zwartewater FM. In Hasselt zijn drie nieuwe bestemmingen, in Genemuiden twee en in Zwartsluis één.

Het totaal aantal besmettingen volgens de cijfers van de GGD liggen op 27 in Hasselt, vijf in Genemuiden en drie in Zwartsluis. In deze officiële cijfers is het laatste coronageval in Zwartsluis nog niet meegenomen. “In Zwartsluis heeft zich een aantal mensen gemeld met een longontsteking. Bij één persoon is corona vastgesteld, maar dat zit nog niet in de cijfers”, aldus Bilder.

Situatie Genemuiden zorgelijk

In Genemuiden hebben volgens de burgemeester vijf á zes mensen zich ziek gemeld bij de huisarts met longontsteking en hoge koorts. “Dat zijn verschijnselen van corona. De vraag is of er niet meer gaat komen. Dat ziet er voor Genemuiden best nog wel wat zorgelijk uit. In Hasselt is het minder druk bij de huisartsen. Het lijkt daar af te vlakken. Dat moeten we met z’n allen heel erg hopen”, aldus Bilder.

Regels

Volgens Bilder blijft de situatie in Zwartewaterland zorgelijk. Hij blijft nadrukkelijk benadrukken aan de bewoners van Zwartewaterland om zich aan de regels te houden, maar is wat betreft positief en deelt complimenten uit aan de burgers in Zwartewaterland. “Ik zie op veel plaatsen en hoor van mensen in de samenleving dat mensen zich weldegelijk aan de regels houden. In alle kernen, maar zeker in Hasselt is het stil op straat. Mensen doen hun best om een bijdrage te leveren in de voorkoming van de verspreiding van het virus, maar het is ons nog niet gegeven dat we daar de vruchten van zien.”

NOS Journaal

Volgens Bilder is er veel aandacht van de landelijke media voor Hasselt. Zo was er vanavond een item te zien over het coronavirus in Hasselt in het NOS Journaal. “Daar kun je wat van vinden, maar het geeft aan dat wat wij zelf al een aantal dagen zien nu ook landelijk als opvallend verschijnsel wordt waargenomen. Landelijk gezien staan we in de top tien met de hoogste besmettingen. Dat is een zorgelijk gegeven”, aldus Bilder.

Oplopende cijfers Genemuiden en Zwartsluis

De burgemeester moedigt de burgers aan om door te gaan met het goed naleven van de regels. “Ook als een soort waarschuwing aan de kernen Genemuiden en Zwartsluis. Daar gaan de cijfers nu ook wat oplopen.” Bilder is bang voor een snellere groei van het aantal besmettingen in Genemuiden en Zwartsluis. “Als we niet opletten met elkaar, is dat een risico dan ons bedreigt.”