De Stadskoerier

Maandag, 21 september 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Zes nieuwe coronabesmettingen vastgesteld in Hasselt

Zes nieuwe coronabesmettingen vastgesteld in Hasselt
Redactie: Bas Wilberink

HASSELT - In Hasselt zijn vandaag zes nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld, zo blijkt uit de laatste GGD-cijfers. In Zwartsluis en Genemuiden is het aantal constant gebleven. Dat meldde burgemeester Bilder woensdagavond in zijn dagelijkse update op ZwartewaterFM.

De burgervader heeft ook contact gehad met dokter Tuinstra, die het beeld van de huisartsen doorgeeft. “In Genemuiden zijn er vanuit hun perspectief geen ontwikkelingen geweest”, zei Bilder op de radio. “In Zwartsluis zijn vijf mensen in corona-isolatie gegaan. Dat wil niet zeggen dat ze dat hebben, maar wel dat ze verschijnselen hebben die het maken dat het goed is dat ze zich afzonderen van de buitenwereld. Daarvan is er één behoorlijk ziek. Ten aanzien van Hasselt geldt dat er vandaag vier mensen in de ‘verdachtenhoek’ zijn terechtgekomen. Maar daarbij is de ziekte nog niet vastgesteld.”

Afvlakken
Het algehele beeld van de huisartsen is dat de cijfers wat afvlakken, zei de burgemeester. “Het neemt minder sterk toe. In z’n algemeenheid geldt dat deze cijfers duidelijk maken dat voorzichtigheid nog steeds in alle opzichten is geboden.”

Of de voorzichtigheid zijn vruchten begint af te werpen, is nog te vroeg om te stellen, zei Bilder tegen radiopresentator Enrico Kolk. “Maar ik wil anderzijds ook aangeven dat wij de hoop hebben dat die voorzichtigheid van nu, zeker ook met de aanvullende maatregelen van maandag en de duidelijke waarneming dat men zich overal heel goed houdt aan de regels, aanleiding moet zijn tot het hebben van wat positieve verwachtingen. Ik vind ook dat onze samenleving wel een compliment verdient, voor de wijze waarop ze zich eraan houdt.”

Bilder gaf verder aan dat de politie momenteel nadrukkelijk aanwezig is in alle kernen. “In behoorlijke mate en in Hasselt zelfs in vrij sterke mate. Het beeld van de politie is dat het rustig is en dat mensen zich zo goed als allemaal netjes aan de nieuwe regels houden. Het beeld is positief.”

Begrafenissen en bruiloften
Ook gaf de burgemeester verduidelijking over begrafenissen en bruiloften. “Daarvoor geldt dat die mogen plaatsvinden, ook religieuze of levensbeschouwelijke bijeenkomsten. Tot groepen van maximaal dertig personen. En die moeten dan ook zo kunnen gaan zitten, dat ze tenminste 1,5 meter afstand van elkaar houden. Dat aantal van dertig is de bovengrens, maar het zou het streven moeten zijn daar zo ver mogelijk af te blijven.”