De Stadskoerier

Vrijdag, 10 april 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Ziekte ALS noopt Peter Rhebergen tot afscheid van ZwartewaterFM

Ziekte ALS noopt Peter Rhebergen tot afscheid van ZwartewaterFM
Foto: Bas Wilberink
Redactie: Bas Wilberink

(door Bas Wilberink)

ZWARTSLUIS - De raadsvergadering is bijna afgelopen. Voordat burgemeester Eddy Bilder zoals altijd afsluit met het ambtsgebed, wil hij nog wat kwijt. Speciale woorden gaan uit naar Peter Rhebergen, die deze donderdagavond 6 april zijn laatste raadsvergadering verslaat voor ZwartewaterFM. De reden stemt treurig: zijn spierziekte ALS heeft de afgelopen maanden hard toegeslagen. De Sluziger stopt als voorzitter van de lokale radio-omroep en met het presenteren van de wekelijkse ‘Aktueel’-uitzendingen.

Een dag later kijkt een openhartige Rhebergen, zittend aan zijn keukentafel, terug op de woorden van de burgervader. “Het overviel me, het tikte aan. Het was heel bijzonder, maar het accentueerde op dat moment ook het emotionele aspect dat het voorbij is. Deze laatste raadsvergadering was niet makkelijk voor me.”

Maar Amyotrofische Laterale Sclerose, waar de afkorting ALS voor staat, noopt Rhebergen tot stoppen. Het is een zeldzame en onvoorspelbare ziekte die zorgt voor het afsterven van zenuwcellen die de spieren voeden. De 70-jarige Rhebergen maakte het al eens van dichtbij mee. Een goede vriendin had dezelfde ziekte en overleed na 3,5 jaar. Er zijn ALS-patiënten met een langzamer ziekteverloop, mensen die er zelfs oud mee worden. Rhebergen behoort niet tot die groep.

Rationeel

“Ik leef per dag en ben er zeer bewust mee bezig”, vertelt hij. “Ik moet de feiten onder ogen zien en erkennen dat het een afschuwelijk aftakelingsproces is. Niets is voorspelbaar, behalve dat het dodelijk is. Ik denk dat ik nog zo’n half jaar tot hooguit een jaar heb. Ik kan heel emotioneel worden, maar ik moet het ook rationeel bekijken, mijn kop er bij houden. Wanneer bereik ik de kritische grenzen en wat moet er dan gebeuren?”

ALS heeft bij Rhebergen, sinds medio 2016 de diagnose werd gesteld, veel schade aangericht. Zijn rechterbeen kan hij niet meer bewegen, zijn rechterarm en handen maar in beperkte mate. Daarnaast neemt zijn longfunctie snel af. Het heeft hem in een fase gebracht waarin hij moet beslissen of hij ’s nachts aan de beademing gaat. Daarvoor zou hij tien dagen moeten worden opgenomen in het UMC in Groningen. Dagen die inmiddels kostbaar zijn en waarop hij liever nog geniet van de mooie dingen des levens.

“Ik zal binnen nu en anderhalve maand moeten beslissen over de beademing, die niet de levensduur verlengt maar zorgt voor ondersteuning. Ik heb er moeite mee dat die keuze niet alleen een individuele zaak is. Het raakt ook mijn vrouw Marianne, vrienden en familie. Het gaat namelijk over de kwaliteit van leven.”

En zo noodzaakt de ziekte hem momenteel tot veel keuzes. Zo ook het afscheid nemen van zijn geliefde ZwartewaterFM, iets dat de voorzitter met pijn in het hart doet. Zo’n zeven jaar was hij presentator voor radioprogramma ‘Aktueel’, dat iedere zaterdag het laatste nieuws en de achtergronden daarbij behandelt. Vooral politieke onderwerpen liggen hem na aan het hart. Rhebergen beschikte altijd over de nodige dossierkennis over lopende actuele onderwerpen. Daarnaast was zijn grondhouding kritisch, als de luis in de pels; iets dat hij bij andere lokale media wel eens miste.

“Ik vond het altijd leuk om het nieuws te brengen, maar nog leuker om te kijken naar de achtergronden”, vertelt Rhebergen, die afgelopen zaterdag zijn laatste ‘Aktueel’-uitzending samen met Klaas-Jan Barneveld presenteerde. “Waarom is iets nieuws geworden? Wat zit er achter? Wat drijft de betrokkenen? Er gebeurt ontzettend veel in Zwartewaterland. De rol van ZwartewaterFM zie ik als de haarvaten van de samenleving. Het gaat om de waakhondfunctie, waarbij doorvragen belangrijk is. Dat gebeurt te weinig bij de lokale media, ze zijn te lief. Daar komt bij dat de gemeente in zijn algemeenheid terughoudend en weinig pro-actief is in het verstrekken van informatie.”

Zijn scherpe houding leverde hem geregeld confrontaties op met vooral de politiek en gemeente. “Ik had het gevoel dat ze aan mijn manier van optreden hebben moeten wennen. Maar andersom geldt dat ook. Mijn vorm van directheid is voor véél mensen wennen.”

Dankbaar

De Sluziger zal zijn journalistieke werk voor de lokale omroep gaan missen. Maar hij kan niet anders. Voor de komende tijd heeft hij zijn agenda compleet volstaan, met onder andere tripjes naar Schiermonnikoog, de Veluwe en Terschelling. Want naast verdriet moet er ook ruimte zijn voor plezier. Sowieso is Rhebergen een dankbaar mens. “Ik heb een heel mooi leven gehad. In z’n totaliteit bekeken, ben ik er heel gelukkig mee.”