De Stadskoerier

Maandag, 25 mei 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Zwartewaterland stuurt brief aan 'Den Haag' over problematiek bij thuisteelt medicinale wiet

Zwartewaterland stuurt brief aan 'Den Haag' over problematiek bij thuisteelt medicinale wiet
Jan en Jannie van Raalte waren donderdag aanwezig bij de raadsvergadering.
Foto: Bas Wilberink
Redactie: Bas Wilberink

ZWARTEWATERLAND - De gemeenteraad heeft donderdag een door BGZ ingediende motie aangenomen over de thuisteelt van medicinale wiet. Daarin wordt het college verzocht om een brief te sturen aan het Kabinet en de Tweede Kamer waarin wordt opgeroepen om in overleg met alle betrokkenen (waaronder de farmaceutische industrie en zorgverzekeraars) met spoed tot een oplossing van ‘deze problematiek’ te komen.

In die brief wordt ook de casus van Jan en Jannie van Raalte meegenomen, zo zei burgemeester Bilder. De motie was een gevolg van het onlangs weghalen door de politie van twee wietplanten bij deze twee Hasselters, die donderdagavond ook aanwezig waren. Daarover ontstond destijds veel commotie in Hasselt. Het werd ook regionaal en landelijk nieuws.

Familie Van Raalte kweekte de planten omdat Jannie lijdt aan huidaandoening psoriasis. Na een anonieme melding over stankoverlast haalde de politie de planten uiteindelijk weg. “Het hebben van enkele wietplanten wordt gedoogd in Nederland”, zei de politie daar destijds over. “Het is verboden om wietplanten te hebben, maar bij enkele planten volgen er geen strafrechtelijke consequenties. Als er overlast gemeld wordt, gaat de politie over tot handhaven en worden de planten vernietigd.”

De oorspronkelijke motie van BGZ, waarin ook werd gesproken over gedoogsteun onder strikte voorwaarden om maximaal vijf cannabisplanten voor medicinaal gebruik thuis te kunnen telen, leek donderdag geen meerderheid te krijgen. Dus werd dat specifieke punt eruit gehaald. Voor de nieuwe versie van de motie was wel een meerderheid. Om zo hopelijk ‘een beweging in gang te zetten’.

Later meer op deze site en volgende week in de papieren Stadskoerier.