De Stadskoerier

Dinsdag, 7 april 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Bevrijdingszangavond met Jan Terlouw in Grote Kerk

Bevrijdingszangavond met Jan Terlouw in Grote Kerk
Foto: Bas Wilberink
Redactie: Bas Wilberink

GENEMUIDEN - De Stichting tot behoud van de Genemuider bovenstem houdt dinsdag 14 april vanaf 19.00 uur een Bevrijdingszangavond in de Grote- of St. Nicolaaskerk in Genemuiden. Daarbij is ook schrijver Jan Terlouw aanwezig.

Op 14 april is het precies 75 jaar geleden dat Genemuiden door een onderdeel van het Canadese leger werd bevrijd. Op een passende wijze wordt dit bijzondere feit nu herdacht. “Allereerst gebeurt dat met de eerste psalmen die op zondagmorgen 15 april 1945 in de kerken van Genemuiden gezongen zijn”, aldus de organisatie. “Verder het Canadese Volkslied en een drietal bekende Valeriusliederen. Wij sluiten af met het Wilhelmus.”

Om de betrokkenheid van deze herdenking in de samenleving te vergroten, heeft de stichting alle basisscholen in Genemuiden, Mastenbroek en Kamperzeedijk benaderd of zij aandacht willen schenken aan het Canadese Volkslied en de liederen uit de bundel van Valerius ‘Wilt heden nu treden’, ‘Gelukkig is het land’ en ‘Komt, nu met zang’. “Deze bekende Vaderlandse liederen dreigen vergeten te worden in onze samenleving. Als stichting willen wij graag deze mooie liederen ook in ere houden.”

Schrijver Jan Terlouw (88) levert op 14 april ook een bijdrage over zijn herinneringen aan de oorlog én de bevrijding in 1945. “Van Jan Terlouw verscheen in 1972 het jeugdboek ‘Oorlogswinter’, dat tot op de dag van vandaag een enorme populariteit geniet”, aldus de stichting. “Ook zijn jeugdboek ‘De Koning van Katoren’ mag zich verheugen in diverse herdrukken. Jan Terlouw bracht een deel van de oorlogsjaren in Wezep door en maakte de bevrijding van Zwolle en Kampen van nabij mee.”