De Stadskoerier

Vrijdag, 7 augustus 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Expositie 'Een blik op Buisman' geopend in Museum Schoonewelle

Expositie 'Een blik op Buisman' geopend in Museum SchoonewelleExpositie 'Een blik op Buisman' geopend in Museum SchoonewelleExpositie 'Een blik op Buisman' geopend in Museum SchoonewelleExpositie 'Een blik op Buisman' geopend in Museum SchoonewelleExpositie 'Een blik op Buisman' geopend in Museum SchoonewelleExpositie 'Een blik op Buisman' geopend in Museum SchoonewelleExpositie 'Een blik op Buisman' geopend in Museum SchoonewelleExpositie 'Een blik op Buisman' geopend in Museum SchoonewelleExpositie 'Een blik op Buisman' geopend in Museum SchoonewelleExpositie 'Een blik op Buisman' geopend in Museum SchoonewelleExpositie 'Een blik op Buisman' geopend in Museum SchoonewelleExpositie 'Een blik op Buisman' geopend in Museum SchoonewelleExpositie 'Een blik op Buisman' geopend in Museum SchoonewelleExpositie 'Een blik op Buisman' geopend in Museum Schoonewelle
Redactie: Bas Wilberink

ZWARTSLUIS - In Museum Schoonewelle werd zaterdag de nieuwe expositie 'Een blik op Buisman' geopend. Dat trok veel publiek. De omvangrijke Buisman-verzameling van Freek Kuipers is daar tot en met zaterdag 11 januari 2020 te bewonderen.

In ‘Een blik op Buisman’ wordt een omvangrijk beeld gegeven van meer dan 150 jaar Buisman-historie in Zwartsluis én de wereld. Buisman is wereldspeler geworden dankzij de koffiestroop, maar de familie Buisman was op meer fronten actief. Onder meer in de scheepvaart. Ook dat aspect krijgt plaats in de expo.

De basis van ‘Blik op Buisman’ is de grote collectie van Kuipers. Zijn verzamelwoede begon toen hij beroepsmatig werkzaamheden uitvoerde bij het gerenommeerde bedrijf in Zwartsluis en er geboeid raakte door de historie. In de jaren '80 kreeg hij de gelegenheid een behoorlijke Buisman-collectie over te nemen van een verzamelaar en vanaf dat moment sloeg het ‘virus’ toe. De verzamelwoede resulteerde in een museum op de zolder van de schuur bij zijn woning in Zwartsluis. Kuipers’ wens om zijn collectie eens op brede wijze te exposeren, leidde eerder dit jaar tot contacten met de werkgroep Exposities van Museum Schoonewelle, die zijn wens warm omarmde.

Een keur aan artikelen wordt tentoongesteld. Zoals de verschillende verpakkingsvormen van de koffiestroop en van de andere artikelen die later aan de productie werden toegevoegd. Natuurlijk kan het publiek ook kennismaken met de ‘oervorm’ van de koffiestroop. Maar ook bezit Kuipers een keur aan ander (promotie)materiaal, zoals lepeltjes, reclamebrochures, receptenboekjes, affiches, pennen, notitieblokken en naai-etuitjes. Uniek zijn een sigarendoosje met het Buisman-logo en een mini-monsterbusje uit 1912. Ook de scheepvaart komt aan bod.