De Stadskoerier

Vrijdag, 10 juli 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Harm Hoeve geeft concert op gerestaureerde Zwier van Dijk-orgel

Harm Hoeve geeft concert op gerestaureerde Zwier van Dijk-orgel
Foto: Erik Eenkhoorn
Redactie: Bas Wilberink

GENEMUIDEN - Organist Harm Hoeve geeft dinsdag 23 juli vanaf 20.00 uur het tweede concert in de serie op het gerestaureerde Zwier van Dijk-orgel in de Genemuider Grote Kerk.

Op het programma staan onder andere Preludium in C van Johann Christoph Kellner (1736-1803), maar ook twee koraalbewerkingen: Alla marcia ‘Door de nacht van strijd en zorgen’ en Trio en koraal ‘Wie maar de goede God laat zorgen’ van Klaas Jan Mulder (1930-2008).

Verder brengt Hoeve variaties op een Sarabande van Händel en Fuga-gigue in G van Johann Sebastian Bach (1685-1750). Op het programma staan daarnaast ‘Den vaderland getrouwe’, ‘Piet Hein’ Hollandsche Rhapsodie van Peter van Anrooy (1879-1954), Aria ‘Gelukkig is het land dat God, de Heer, regeert’, een arrangement van Reitze Smits - Jan Zwart (1877-1937). Ook speelt Hoeve Sortie van Louis James Alfred Lefébure-Wély (1817-1869), Rust mijn ziel, Uw God is Koning en Psalm 68 met aansluitend samenzang. Voorafgaand aan het concert wordt aan het publiek gevraagd om drie bekende liederen op te geven. De organist gaat hierover improviseren.

De verrichtingen van de organist zijn beneden in de kerk te volgen via een scherm. Na afloop is er een 'meet & greet' met de organist en orgelbouwer Reil. Voor en na het concert staat een gratis kop koffie of thee klaar.

Het Orgelcomité Genemuiden wil met deze concertserie op muzikale wijze bezoekers laten delen in de hernieuwde klank van het Zwier van Dijk-orgel. Het eerste optreden werd onlangs gegeven door Stef Tuinstra. Onder zijn leiding nam orgelbouwer Reil iedere pijp onder handen en bracht de orgelklank terug naar de kleur zoals Zwier van Dijk die in 1885 neerzette.

De kerk is 23 juli vanaf 19.30 uur open. De toegang is vrij. Bij de uitgang wordt een collecte gehouden voor de gemaakte kosten. Het volgende concert wordt gegeven door de Kamper organist Ab Wegenaar op 3 september. Meer informatie over de andere concerten is te vinden op www.zwiervandijkorgel.nl.