De Stadskoerier

Dinsdag, 7 juli 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Hasselter organisaties slaan handen ineen voor winteractiviteiten op 21 december

Hasselter organisaties slaan handen ineen voor winteractiviteiten op 21 december
Foto: Bas Wilberink
Redactie: Bas Wilberink

(door Bas Wilberink)
HASSELT - Een aantal organisaties in Hasselt heeft de krachten gebundeld om van vrijdag 21 december, de datum die aanvankelijk voor het WG van de Hulst Festival gekozen was, alsnog een feestelijke dag in winterse sferen te maken. Zo is er een wintermarkt bij de Kalkovens, een winterwandeling door de binnenstad, ‘Hasselt bij Kaarslicht’ en ‘Kerst aan de Kaai’.

Op 10 oktober maakte de organisatie van het WG van de Hulst Festival bekend dat het culturele evenement dit jaar niet door zou gaan, omdat zij de begroting niet rond kreeg. Voor Hanzestad Hasselt Marketing (HHM), de Kalkovens, Henk Fernhout en Hasselts Fanfare reden om in actie te komen en Hasselt deze dag alsnog in winterse sferen te brengen. “Het is jammer dat het WG van de Hulst Festival niet doorgaat, want het is altijd een mooie afsluiting van het jaar”, vertelt Heleen Eenkhoorn van HHM. “En de kerstmarkt wordt ook niet meer gehouden, er zijn steeds minder winkels in het centrum”, aldus Gerrie van Leussen van de Kalkovens. “Terwijl Hasselt wél veel mooie aanbieders heeft.”

Dat blijkt uit de lijst van deelnemers aan de wintermarkt, die van 16.00 tot 19.30 uur bij de Kalkovens plaatsvindt. Zo is Tasttoe aanwezig met koeken, thee, likeur en kerstpakketjes; Team Wappie (dat meedoet aan de ‘Tour du ALS’) verkoopt matten; Wol van Pol staat er met Scandinavisch wol; en Molen de Zwaluw brengt pannenkoeken en -meel aan de man.

Daarnaast is de Archeologiewerkgroep Zwartewaterland present met een presentatie en een kinderactiviteit; staat Gerrie Marcus er met viltdecoratie; Vleesboerderij Van der Weerd met vlees en broodjes hamburger; en presenteert ook zorgboerderij de Rietstulp zich. Bijzonder is verder dat de organisatie van het WG van de Hulst Festival er zal zijn om nieuwe werkgroepleden en ideeën te werven.

Henk Fernhout kwam met het idee om op deze dag ‘Hasselt bij Kaarslicht’ te organiseren. Vele straten in de binnenstad doen daar aan mee. Dat betekent dat van 19.00 tot circa 23.00 uur Hasselt verlicht wordt door vele honderden kaarsjes. In deze sfeervolle setting houdt stadsgids Drikus van der Kolk van 19.00 tot 20.00 uur een speciale winterwandeling door het centrum. “Het wordt een bijzondere wandeling langs locaties waar mensen normaal niet komen”, vertelt Eenkhoorn daarover.

De start is bij de Kalkovens, waarna deelnemers eindigen bij De Werkplaats. Daar vindt namelijk aansluitend, van 20.00 tot 21.30 uur, ‘Kerst aan de Kaai’ plaats. Hasselts Fanfare brengt daar een kerstverhaal met ‘beeld, vertellingen en muziek’. Een laagdrempelig evenement, vergelijkbaar met uitvoering ‘The Passion’ tijdens Pasen. Muziek is er op deze locatie overigens ook al om 18.30 uur, als blokfluitclub de Woudklank een concert geeft. En voor die tijd leest Gerda Meesters een kerstverhaal voor.

Een middag en avond bomvol activiteiten dus. “We hopen dat deze dag een winterse sfeer brengt in Hasselt, met overal vuurkorven en deelnemers in nostalgische kleren”, legt Van Leussen uit. “Zoals dat bijvoorbeeld ook gebeurt in het Buitenkwartier in Zwartsluis en tijdens Urk in Wintersferen.”

Wat Eenkhoorn en Van Leussen betreft, wordt het geen jaarlijks evenement, hoewel er wel ideeën zijn om ‘Hasselt bij Kaarslicht’ voort te zetten. “Nee, volgend jaar wordt het WG van de Hulst Festival weer gehouden”, aldus Eenkhoorn. “Wij haken daar dan allemaal weer bij aan.”