<< Ga terug

Hasselts Fanfare naar orkestconcours in Drachten

Hasselts Fanfare naar orkestconcours in Drachten
Foto: Bas Wilberink

HASSELT - Het is inmiddels bijna tien jaar geleden dat het orkest van Hasselts Fanfare deelnam aan een concertconcours. “Door diverse factoren kwam het er gewoon niet van. Maar toen leden op de jaarvergadering met het voorstel kwamen weer eens in te schrijven, waren we meteen enthousiast”, aldus secretaris Frederiks.

Sinds kort staat het orkest onder leiding van een nieuwe dirigent, Harry van Bruggen. Hij is zeker geen onbekende in de wereld van de blaasmuziek. "Wanneer een orkest een nieuwe dirigent krijgt, is dit altijd wennen, zowel voor de dirigent als voor de muzikanten", aldus HaFa. Na een gedegen voorbereiding en een heus try out-concert is het orkest nu klaar om te toetsen waar het staat qua niveau. Dit gaan de dames en heren muzikanten dan ook doen door deelname aan het concertconcours op zaterdag 9 november in De Lawei in Drachten.

Aan het concours doen negen muziekverenigingen mee. Omrop Fryslân doet live verslag. Het concours is overigens in beeld en geluid te volgen op www.omropfryslan.nl. Daarnaast wordt alle muziek opgenomen en is op later tijdstip te beluisteren via www.koperkanaal.nl.

Aansluitend op het concours speelt de fanfare Beatrix uit Doezum onder leiding van Ido Gerard Kempenaar het stuk ‘Van Toeten en Blazen’. Een werk, gecomponeerd door Jan de Haan als ode aan fanfareorkesten. Het fanfareorkest bestaat uit koperblazers, saxofoons en slagwerk. Dat het fanfareorkest er kwam, is hoofdzakelijk te danken aan het Belgische genie Adolphe Sax die veel koperen blaasinstrumenten, waaronder uiteraard de saxofoon, heeft uitgevonden en/of doorontwikkeld. Om die reden zijn de lage landen nog immer de bakermat van de fanfare.

De bijna 125-jarige fanfare hoopt de bijzondere fanfaresound, met melodie-instrument de bugel, zo te kunnen neerzetten dat de jury haar beloont met een mooi puntenaantal. Aan de voorbereiding zal het niet liggen.Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo